The monuments No. 44, 45-59, 122, 172, 233, 249 - Probluz, Czech Republic
33U E 551023 N 5566193
The monuments No. 44, 45-59, 122, 172, 233, 249 and an educational trail No. 9 - Bitva U Hradce Králové 3. cervence 1866 - jižní krídlo, the site No. 20 - Probluz.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The monuments No. 44, 45-59, 122, 172, 233, 249 are located in center of Probluz village.

====================================================================

Saský korunní princ Albert po obdržení bitevní dispozice uznal za vhodné obsadit se svým armádním sborem výšiny u Probluze a Prímu, což provedla saská 1. divize generálporucíka von Schimpffa jednou brigádou plukovníka Hakeho (prapor pluk c. 5, 6, 7, 8 a myslivecký prapor c.2). Postavení u rícky Bystrice a mezi Dolním Prímem a Probluzí zaujala 2. divize generálporucíka von Stieglitze a sborová delostrelecká záloha. Za Sasy se postavil rakouský VIII. armádní sbor generálmajora Webera, podrízený saskému korunnímu princi. Probluz a Dolní Prím byly rakouskými a saskými zákopníky opevneny, cástecne už za neprátelské strelby.

Saské prední jednotky se postupne stahovaly od Nechanic k Dolnímu Prímu a Probluze. Postup Labské armády generála pechoty Herwartha von Bittenfelda byl znacne zdržen strženým mostem pres Bystrici ve Starých Nechanicích a nerozhodností jejího velitele. Po odražení pruského útoku 15. peší divize generálporucíka von Cansteina proti Dolnímu Prímu narídil korunní princ Albert ve 12 hod. a poté ješte ve 13,30 hod. protiútok proti Prusum, útocícím od jihozápadu na Dolní Prím a Probluz. Oba pokusy ztroskotaly a sasko-rakouské jednotky musely ve 14 hod. ustoupit k obci. Za nimi se draly pruské oddíly a mezitím prikrocila k rozhodujícímu útoku od západu i pruská 14. divize generálporucíka zu Münster-Meinhövela, která byla až dosud úspešne držena v šachu saským a rakouským delostrelectvem.

Znacne zeslabené a ze všech stran tísnené saské jednotky prikrocily po urputném boji i k vyklizení Probluze. Ústup do bezpecnejších postavení u Boru kryla saská 3. peší brigáda generálmajora Karlowitze (peší prapor c. 9, 10, 11, 12 a myslivecký prapor c. 3). Pruská dela, strílející do vsi, zapálila na jejím jižním okraji nekolik domu. Hrstka myslivcu saského 3. praporu se postavila k poslednímu odporu na hrbitove kolem probluzského kostela.

Tíhu útoku na Probluz nesl zejména pruský 56. peší pluk, který hned na pocátku ztratil témer všechny velitele setnin. Presto se mu podarilo vniknout do vsi, kde utrpel další citelné ztráty. I saská strana prišla o mnoho vojáku a mezi padlými byl i generálmajor von Karlowitz.

Asi v 15 hod. pribyla k Probluzi rakouská brigáda vedená generálmajorem baronem Piretem (od I. sboru generálmajora hrabete Gondrecourta), aby vyprostila Sasy z jejich tíživého postavení. Rakouský 18. peší pluk a 29. myslivecký prapor vtrhly smele do vsi, ale nebyly podporovány ve druhém sledu jdoucím 45. plukem, který byl mezitím poslán k Borské bažantnici. Proto také ustoupily k Boru. Prusové vnikli až do Brízského lesa a obsadili jej.

Asi v 15,30 hod. stála pruská Labská armáda s hlavní silou v dominantním postavení kolem Probluze proti levému krídlu rakousko-saské armády. Vzhledem k postupu pruské 2. armády korunního prince Bedricha Viléma od severu se nacházela Severní armáda v kritickém ohrožení obou svých krídel. Presto se ješte v centrální cásti bojište tvrde bojovalo.

U kostela na starém hrbitove je množství pomníku a hrobu pripomínajících válku roku 1866. Jejich celkem 20 a mají ev. c. 44, 45-59, 122, 172, 233 a 249. Jsou to monumentální pomníky i prosté kríže, které jsou na hrobech nebo venovány rakouským, saským a pruským dustojníkum i prostým vojákum. Jedná se o padlé v obci a okolí, nebo zemrelé v místních lazaretech.
Size / Velikost: grand

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no