The monument No. 63 - Horni Prim, Czech Republic
33U E 550557 N 5564538
The monument No. 63 - Horni Prim and an educational trail No. 9 - Bitva U Hradce Králové 3. cervence 1866 - jižní krídlo, the site No. 18 - Horní Prím.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The monument No. is located on the western edge of Horní Prím village.

====================================================================

Obec Horní Prím patrila za bitvy dne 3. cerven 1866 ke klícovým místum levého krídla rakouské Severní armády vedené polním zbrojmistrem Ludvíkem von Benedekem. Asi v 8 hod. zaujala východne od obce postavení rakouská 1. lehká jízdní divize generálmajora von Edelsheima, která byla urcena jako nejzazší levé krídlo rakousko-saské bitevní linie. Kolem 9. hod. se zacala východne od Probluze rozmistovat brigáda generálmajora Schulze (peší pluk c. 8 a 74, prapor polních myslivcu c. 31 a baterie c. 2 delostreleckého pluku c. IX) od rakouského VIII. armádního sboru generálmajora Webera. Obec byla obsazena IV. praporem pluku c. 74 Nobili. V nížine mezi ní a Dolním Prímem zaujal postavení jeho I. prapor. Mezi 11. a 12. hod. obdržela brigáda plukovníka Rotha (peší pluk c. 15 a 77, prapor polních myslivcu c. 5 a baterie c. 1 delostreleckého pluku c. IX) od VIII. sboru rozkaz, aby táhla k Hornímu Prímu a obsadila obec vcetne sousedícího Brízského lesa.

V 11,30 hod. narídil velitel pruské Labské armády generál pechoty Herwarth von Bittenfeld provést kleštový útok proti Probluzi. Jižní obchvat byl veden 15. divizí generálporucíka von Cansteina pres Hrádek proti Hornímu Prímu. Tento útok saský armádní sbor odrazil a následne velitel tohoto sboru korunní princ Albert a narídil ve 12 hod. protiútok vedený pres dolnoprímskou bažantnici proti Hrádku. Rakouský VIII. sbor dostal rozkaz tento útok zaštítit a obsadit Hrádek a Nový Prím. K podpore byly vyslány i ctyri baterie VIII. sboru a 1. lehké jízdní divize.

Rakouský 74. peší pluk mel obsadit Prímský les. Sasové pronikli pres bažantnici k Novému Prímu, kde zjistili, že místo ocekávaných jednotek VIII. sboru jsou v lese silné pruské kolony, které táhnou k Hornímu Prímu. Dríve než dorazily k Hornímu Prímu prapory Schulzovy brigády, které vytlacily Prusy ze severní cásti Prímského lesa, byli Sasové nuceni ustoupit. Ve 13,30 hod. se korunní princ Albert pokusil o druhý útok proti Hrádku. Schulzova brigáda nyní postupovala od Horního Prímu lesem k Novému Prímu. Zde narazila na 30. peší brigádu generálmajora von Glasenappa, která svým 68. peším plukem uderila na rakouský 74. peší pluk. Do boku postupujících Rakušanu vpadly od Nového Prímu pruské cety, které zpusobily zmatek v radách Schulzovy brigády, jejíž velitel padl. K ústupu byla stržena i brigáda Rothova. Kryl je III. prapor pešího pluku c. 8, dosud stojící na Horním Prímu v záloze spolu s 31. praporem polních myslivcu. Schulzova brigáda se stáhla za Horní Prím a posléze do Brízského lesa, kam ji následovala i Rothova brigáda. Prusové obsadili obec, ale v dalším postupu jim bránily rakouské baterie strílející od lesa. Ty však po 45 min. palby musely ustoupit, nebot je ze trí stran ohrožovaly pruské jednotky. Katastrofa rakouské Severní armády se priblížila.

Pomník c. 63 je mramorový pomník s krížem z téhož materiálu pruského setníka a adjutanta Carla Ludwiga von Bolschwing od 6. porýnského pešího pluku c. 68. Postaven roku 1868, Venován rodinou.
Size / Velikost: small

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no