The monument No. 242 - Nechanice, Czech Republic
33U E 545198 N 5565382
The monument No. 242 - Nechanice and an educational trail No. 9 - Bitva U Hradce Králové 3. cervence 1866 - jižní krídlo, the site No. 15 - Nechanice.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The monument No. 242 is located in center of village beside the church.

====================================================================

V predvecer bitvy u Hradce Králové 3. cervence 1866, v literature též uvádené jako u Sadové nebo Chlumu, stál ve Starých Nechanicích saský 8. peší prapor a v Nechanicích jedna eskadrona jízdy a 7. peší prapor. Prední stráže byly posunuty daleko pred mesto. Tyto jednotky patrily k saskému armádnímu sboru korunního prince Alberta, spojenci Rakouska v konfliktu s pruským králem o vedoucí postavení v tzv. Nemeckém spolku.

V 8 hod. dosáhl predvoj generálmajora von Schoelera od pruské Labské armády, vedené generálem pechoty Herwarthem von Bittenfeldem, rícky Bystrice. Zde na tretím míste zacala osudná bitva. Saský 7. peší prapor ustoupil na východ a 8. peší prapor vyklidil pred Prusy Staré Nechanice. Zboril pritom most pres Bystrici a zachytil se v Nechanicích, kde se témer celou hodinu udatne bránil fyzilírskému praporu pruského 28. pluku. Na kopci u hrbitova (nyní Štrosovy sady) stála jedna saská baterie, která vydatne podporovala svou pechotu. Sasové nemohli dlouho vzdorovat stále sílícím pruským jednotkám 14. peší divize generálporucíka von Münster-Meinhövela a ustoupili pres Lubno k Popovicím a dále k Probluzi. Dva saské husarské pluky c. 7 a 11 se ješte pokusily zdržet Prusy, rozvinující se východním smerem, ale znacne utrpely palbou pechoty a musely se také stáhnout. Pruský prechod Bystrice probíhal velmi zvolna, protože jej zdržovala oprava poškozeného a budování nového mostu pres rícku. Teprve v 9,30 hod. prekrocily první prapory 15. peší divize generálporucíka von Cansteina vodní tok a až do 11 hod. trvalo, než se shromáždily.

Po prímém rozkazu pruského krále Viléma I. narídil generálporucík Herwarth 14. divizi útok pres Lubno proti Probluzi. 15. divize byla odeslána pres Hrádek proti Hornímu Prímu. Ohnisko boju v tomto prostoru se tak posunulo více na východ.

Po bitve bylo v okresním dome zavreno mnoho zajatcu a další (asi 800) byli internováni v parním mlýne. V kasárnách financní stráže drželi pruští vojáci 28 rakouských a saských dustojníku.

Pomník c. 242 je piskovcovy jehlanec vseobecneho venovani vsem vojakum padlym v obvodu mesta. Zrizen Komitetem.
Size / Velikost: small

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no