The monument No. 340 - The forrest Hola, Czech Republic
33U E 550919 N 5570630
The monument No. 340 and an educational trail No. 9 - Bitva U Hradce Králové 3. cervence 1866 - jižní krídlo, the site No. 8 - Les Holá.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The monument No. 340 is located on the east-southern edge of The forrest Hola.

====================================================================

Pred zacátkem bitvy u Hradce Králové 3. cervence 1866, v literature též uvádené jako u Sadové nebo Chlumu, stála u severozápadního cípu lesa Holá rakouská delostrelecká baterie c. 6./VIII. setníka Hüblera od brigády plukovníka von Procházky (peší pluk c. 13, IV. prapory peších pluku c. 55 a 56, kombinované prapory polních myslivcu c. 33 a 34 a baterie c. 6 delostreleckého pluku c. VIII.), která byla zaclenena do III. armádnímu sboru arcivévody Arnošta. Krátce po pul osmé ráno zavelel nadporucík Wilhelm Wolf vypálit z jednoho dela proti pruskému hulánskému pluku c. 4 sjíždejícímu ze Mžan do údolí Bystrice. Byla to první delová rána bitvy. Prusové hned zpocátku nasadili proti rakouskému sboru znacné síly. Brigády III. sboru nebyly schopny klást dlouhodobe odpor, a proto pozvolna a organizovane ustoupily do postavení u Lípy a Chlumu. Poté, co se proti postavení Procházkovy brigády, kryjící mistrným zpusobem ústup Rakušanu, obrátil hlavní voj pruské 8. peší divize generálporucíka von Horna, tak jí v 10 hod. narídil velitel sboru arcivévoda Arnošt, aby se stáhla také k Lípe. Pruská 8. divize obsadila potom nedaleký les Holá. Odtud se však marne pokoušela postoupit dál k Lípe. Mohutná delostrelba 160 rakouských del, postavených jižne od Lípy na Dlouhodvorské výšine, pruské setniny pribila k zemi. Útok v úseku Mokrovousy - les Holá byl zastaven.

Ve 12 hod. byly do boje v centru nasazeny i jednotky pruské 5. divize (generálmajor von Kamiensky) a 6. divize (generálmajor von Manstein). Ve 13 hod. se Prusové pokusili útocným pohybem proti Lípe osvobodit z tíživého postavení. Tento útok byl však odražen palbou a protiútokem dvou eskadron rakouského hulánského pluku c. 9. V té dobe došlo také k preskupení šiku rakouské brigády plukovníka von Kirchsberga (peší pluk c. 44 a 49, prapor polních myslivcu c. 3 a baterie c. 5 delostreleckého pluku c. VIII.).

Ve 13,30 hod. narídil velitel rakouského 49. pešího pluku plukovník Binder útok proti lesu Holá, kterého se také zúcastnil jeden prapor 44. pešího pluku. Celkem 22 rakouských setnin podílejících se na útoku, vniklo do lesa. Po urputném boji muže proti muži se zdecimované jednotky stáhly k Lípe a byly zarazeny do druhého šiku rakouského III. armádního sboru. Prusové se do 15. hod. ješte trikrát pokusili zaútocit z lesa proti Lípe. Vždy marne. V této cásti bojište nastal útlum bojové aktivity. K obnovení postupu došlo až v 15,40 hod., kdy pruský král Vilém I. vydal pruskému stredu rozkaz ke všeobecnému útoku na Lípu a Dlouhé Dvory.

V lese je nekolik hromadných hrobu oznacených pomníky ev. c. 340 - 342. Jsou to kríže typu c. 302 A, tj. prostý litinový kríž na pískovcovém soklu. V prusecíku ramen kríže je vystouplý reliéf s datem 3.7.1866. Tyto pomníky zrídil Komitét 1866 roku 1899.
Size / Velikost: small

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no