The monuments No. 188, 190, 191 - Dohalice, Czech Republic
33U E 549365 N 5571221
The monuments No. 188, 190, 191 and an educational trail No. 9 - Bitva U Hradce Králové 3. cervence 1866 - jižní krídlo, the site No. 6 - Dohalice.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The monuments No. 188, 190, 191 are located on the northern edge of village.

====================================================================

Obec Dohalice se 3. cervence 1866 nacházela v samém stredu bitevního pole. Ráno v 7 hod. dorazila do vsi Knebelova brigáda (peší pluk c. 1 a 3, 28. prapor polních myslivcu a baterie c. 3 delostreleckého pluku c. III) od rakouského X. armádního sboru podmaršálka Ludvíka von Gablenze. Tyto jednotky mely až do príchodu brigády generálmajora barona Wimpffena (peší pluk c. 13 a 58 a baterie c. 4 delostreleckého pluku c. III) od stejného sboru hájit také Dohalicky a Mokrovousy.

Brigádní baterie c.3/III, postavená pod obcí Lípa, se ihned zapojila do delostreleckého boje. Vedla až do 9 hod. neúnavnou palbu proti pruským kolonám prekracujícím rícku Bystrici. V tu dobu se také plne rozvinuly i baterie rakouského stredu, címž se podstatne zvýšila palebná síla Rakušanu. Presto se kolem 10. hod. stalo postavení brigád X. sboru neudržitelné. Proti nemu postupovala znacná pruská presila, na jejímž cele se nacházela 6. peší brigáda generálmajora von Winterfelda. Pruský 42. peší pluk byl vyslán proti Dohalicím, které dosud hájila Knebelova brigáda (peší pluk c. 1 a 3, 28. prapor polních myslivcu a baterie c. 3 delostreleckého pluku c. III). Ta byla zezadu ohrožená pruskou 8. divizí generálporucíka von Horna. Poté, co Wimpffenova brigáda vyklidila Dohalicky a Mokrovousy, zustaly jednotky Knebelovy brigády v boji osamoceny. Nezbylo nic jiného, než se po tríhodinovém boji stáhnout od cukrovaru do prostoru mezi Strezetice a Dlouhé Dvory k ostatním útvarum X. armádního sboru.

Ústup byl nastoupen pod ochranou brigádní baterie c.3/III a palby I.praporu pešího pluku c. I. císare Františka Josefa. Pri ústupu padla cást mužstva 28. praporu polních myslivcu do zajetí a pruský II. prapor 49. pešího pluku nato obsadil Dohalice a Horní Dohalice. Velitel pruského I. armádního sboru generál jízdy princ Bedrich Karel ve 12 hod. rozkázal, aby do boje zasáhly v záloze stojící 5. a 6. divize, obe pod velením generálporucíka von Mansteina. Prvne jmenovaná divize prekrocila rícku Bystrici práve u Dohalic. I pres nasazení posledních pruských záloh ve stredu bojové linie nastal rozhodující zvrat ve vývoji celé bitvy až odpoledne príchodem 2. armády generála pechoty korunního prince Bedricha Viléma od severu.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no