The monuments No. 8, 162-167, 229 - Sadova, Czech Republic
33U E 549768 N 5571949
The monuments No. 8, 162-167, 229, and an educational trail No. 9 - Bitva U Hradce Králové 3. cervence 1866 - jižní krídlo, the site No. 4 - Sadová.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The monuments No. 8, 162-167, 229 are located in center of Sadová village.

====================================================================

V ranních hodinách 3. cervence 1866 postupovala od Milovic k Sadové pruská 8. divize generálporucíka von Horna. Jakmile pruský predvoj dosáhl výšin u Dubu, vydal velitel 1. armády princ Bedrich Karel rozkaz k útoku proti Bystrici. Bylo to druhé místo, kde propukla osudná bitva. Ze svých postavení u Lípy postrelovali rakouští delostrelci postupující pruské šiky. U cihelny ležící pred obcí došlo k první srážce s predsunutými jednotkami brigády plukovníka von Procházky (peší pluk c. 13, IV. prapory peších pluku c. 55 a 56, kombinované prapory polních myslivcu c. 33 a 34 a baterie c. 6 delostreleckého pluku c. 8.) od III. armádního sboru. Rakušané pred Prusy zvolna ustupovali k vybudovaným postavením u Lípy. 8. divize prešla Bystrici a její cást zahájila postup proti lesu Skalce, který se nachází severovýchodne od obce. Pruské kolony, postupující od Sadové, se ocitly v prudké rakouské delostrelbe. Presto se jim podarilo dosáhnout lesíka Holá a Horních Dohalic. V tomto postavení byla pruská divize genpor. von Horna nucena odolávat nekolik hodin rakouské kanonáde. Tri pruské baterie, pridelené k 8. peší divizi, zaujaly postavení u lesa Skalky. Rakouská dela je ohrožovala natolik, že musely zmenit své pozice. Situace v tomto úseku bitvy zacínala být pro pruské zbrane kritická.

Pruský princ Bedrich Karel proto nasadil po 12 hod. do boje své poslední zálohy. Mužstvo 6. divize, která prešla u Sadové rícku Bystrici, odložilo prilby i tornistry a postupovalo za hrímavého volání „Sláva králi!“do boje. Pluky této divize posílily znacne vycerpané oddíly stojící u lesa Holá, avšak zvrátit dosavadní vývoj bitvy na pruskou stranu se jim nepodarilo. Rozhodující obrat zde nastal teprve až odpoledne príchodem pruské 2. armády korunního prince Bedricha Viléma od severu.

V hostinci, dnes pojmenovaném „U kanonýra Jaburka“ byl po bitve zrízen lazaret, kde bylo ošetreno velké množství pruských i rakouských vojáku. Mnozí však svým zranením podlehli a na tomto hrbituvku nalezli místo svého posledního odpocinku .
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no