The monument No. 230 - Sovetice, Czech Republic
33U E 550219 N 5572980
The monument No. 230 and an educational trail No. 9 - Bitva U Hradce Králové 3. cervence 1866 - jižní krídlo, the site No. 3 - Sovetice.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The monument No. 230 is located on the southern edge of Sovetice village.

====================================================================

V prostoru obce prešla okolo 9 hodiny 3. cervence 1866 rícku Bystrici pruská 8. peší divize generálmajora von Horna. Postupovala odtud dále proti postavením rakouského III. armádního sboru podmaršálka arcivévody Arnošta. Tento sbor táboril ješte na loukách pod Lípou a v 7,15 hod. mel pripravenu stravu. Jakmile se zacaly na protilehlých svazích objevovat pruské pochodové proudy, rakouští bubeníci a trubaci vyhlašovali poplach. Jídlo ve várnicích bylo vyhozeno. Arcivévoda Arnošt poslal proti postupujícím Prusum brigádu plukovníka von Procházky (peší pluk c. 13, IV. prapory peších pluku c. 55 a 56, kombinované prapory polních myslivcu c. 33 a 34 a baterie c. 6 delostreleckého pluku c. 8.). Brigáda generálmajora von Appianiho (peší pluk c. 46 a 62, prapor polních myslivcu c. 4. a baterie c. 3 delostreleckého pluku c. VIII.) se na pravém krídle III. armádního sboru zapletla do pocátecních boju o les Svíb. Arcivévoda Arnošt proto vydal rozkaz, aby se jednotky Appianovy brigády stáhly k obrane Chlumu.

V dobe, kdy precházel predvoj pruské 8. peší divize pod Soveticemi pres Bystrici, postrelovali pruská postavení z nedaleké Skalky rakouští myslivci z praporu polních myslivcu c. 33. Po dobytí toho zalesneného návrší se ctyri pruské prapory 15. peší brigády otocily na jih prímo proti lesu Holá.

Poté, když se boj prenesl dále od Bystrice, zrídil pruský král Vilém I. svuj hlavní stan na kopci Rozkoš východne od obce.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no