The monuments No. 6, 103 - Svib, Czech Republic
33U E 553235 N 5571910
The monuments No. 6, 103 and a educational trail No. 11 - The Svíb forrest, the site No. 16 - U Svíbu.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The area of Svíb forrest has a largest concentration of graves and memorials. In total, there is more than 100 sites - 35 monuments, 1 plaque, 44 graves marked with a cross type 302A and 24 crosses type 302B.

The monuments No. 6, 103 are located on the eastern edge of Svíb forrest.

====================================================================

V místech, kde se v roce 1866 nacházel východní okraj Svíbu a dnes je zde zemedelsky využívaný travní porost, stojí u sebe dva pomníky. Staré kmeny byly v letech pred válkou vykáceny a narovnány do velkého poctu sáhových hranic, které za bitvy využívali zejména myslivci ke krytí pred pruskými strelami. Les v techto místech byl mladý.

Pískovcový pomník e.c. 103 na vrcholu s koulí (puvodne s krížem) z téhož materiálu je venován plukem památce pruských dustojníku 1. magdeburského pešího pluku c. 26 - npor. Julia Ewalda, por. Carla Woykeho a por. Reinholda Múllera.

Vedle stojí monumentální obelisk z litavského bílého mušlového vápence e.c. 6. Spolecný pomník rakouského pešího pluku c. 47 barona Hartunga (doplnoval se z dolního Štýrska a Korutan v Mariboru) a rakouského praporu polních myslivcu c. 20 (Slovinci od Celje-Cilli).

Obe jednotky byly zacleneny do brigády generálmajora vévody von Wurtemberga (peší pluky c. 47 a 57, myslivecký prapor c. 20 a baterie c. 4 delostreleckého pluku c. 2) z II. armádního sboru. Pomník nechaly zrídit dustojnické sbory obou jednotek. Z pešího pluku c. 47 padli setníci Alex Forsthuber Edler von Forstberg, Eduard Drasch, nadporucíci Theodor Benesch, Ludwig Kokol, Leop. Marx, Ludwig Scheimpflug, podporucíci Wilhelm Ulbrich, Max Seemann a 295 mužu. Z praporu polních myslivcu c. 20. padli nadporucík Hugo Grubich von Heimgold, podporucíci Oswald Fuhrig, Karl Freiherr von Schmidtburg, Karl Strohbach, Josef Glóckner a 127 mužu.
Size / Velikost: grand

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no