The monuments No. 223, 272 - Svib, Czech Republic
33U E 553081 N 5571863
The monuments No. 223, 272 and an educational trail No. 11 - The Svíb forrest, the site No. 15 Svíb - východní vstup.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The area of Svíb forrest has a largest concentration of graves and memorials. In total, there is more than 100 sites - 35 monuments, 1 plaque, 44 graves marked with a cross type 302A and 24 crosses type 302B.

The monuments No. 223, 272 are located on the eastern edge of Svíb forrest.

====================================================================

Na východním konci lesa za myslivnou se zvedají proti sobe dva monumentální pískovcové obelisky. Ten levý, e.c. 223, ozdobený vojenskými odznaky a vavrínovým vencem byl zrízen roku 1891 dustojnickým sborem na pamet padlým rakouského praporu polních myslivcu c. 11. Prapor byl doplnován v Dolních Rakousích v St. Poltenu a náležel k brigáde generálmajora barona Saffrana (peší pluky c. 64 a 80, myslivecký prapor c. 11 a baterie c. 3 delostreleckého pluku c. 2) od II. armádního sboru. Je venován trem dustojníkum - nadporucík Anton Seemann, porucíci Anton Kuttalek z Ehrengreifu a Ignaz Heyden - a 96 mužum.

Naproti stojí pomník e.c. 272 rakouského pešího pluku c. 67 svob. pána, rytíre Schmerlinga, doplnovaný Madary a Slováky od Prešova. Ten byl zaclenený do brigády arcivévody Josefa (peší pluky c. 67 a 68, myslivecký prapor c. 30 a baterie c. 4 delostreleckého pluku c. 4) ze IV. armádního sboru. Pomník je zdobený plastikami dubového vence a císarské orlice. Byl zrízen dustojnickým sborem roku 1892 a jedná se o práci Zdenka Ježka z Hradce Králové.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no