The monument No. 156 - Svib, Czech Republic
33U E 552213 N 5571610
The monument No. 156 and a educational trail No. 11 - The Svíb forrest, the site No. 7 - Pomník Myslivce.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The area of Svíb forrest has a largest concentration of graves and memorials. In total, there is more than 100 sites - 35 monuments, 1 plaque, 44 graves marked with a cross type 302A and 24 crosses type 302B.

The monument No. 156 is located on the southern edge of Svíb forrest.

====================================================================

Na jižním okraji lesa Svíbu stojí monumentální dílo sochare Viktora Tilgnera - figurální pomník Myslivce (visit link) . Tilgner, narozený v roce 1866 v Prešpurku (dnešní Bratislave), zhotovil návrh pomníku již jako uznávaný profesor vídenské výtvarné akademie. Již za svého života byl uznávaným umelcem, proslulým radou význacných prací pro císare Františka Josefa I., korunního prince Rudolfa, Víden, Prešpurk, Štýrský Hradec, nebo madarskou Šopron. Pomník Myslivce je posledním Tilgnerovým dílem, nebot krátce pred jeho odhalením u príležitosti 30. výrocí bitvy v roce 1896 ve Vídni zemrel.

Figurální pomník e.c. 292 z prímorského istrijského vápence, zobrazuje poddustojníka polních myslivcu v polní výstroji, stojícího na stráži u hrobu. Sochari stál modelem jeho tchán, který byl vídenským fiakristou. Byl zrízen na pozemku darovaném obcí Cisteves z výtežku sbírek Komitétu válecných vysloužilcu
ve Vídni, jemuž stál v cele Ant. Marschall. Jména všech 43 podílníku pomníku jsou uvedena na litinové desce na podstavci. Socharskou práci provádel ve Vídni Otto Svoboda, v Hradci Králové kameník Zdenek Ježek a kovové soucástky jsou dílem železáren v Blansku.

Na jižním okraji lesa, nedaleko od pomníku Myslivce, stojí pískovcová typová pyramida e.c. 156 poddustojníka 11. setniny Richarda Wieganda od pruského 2. pešího magdeburského pluku c. 27.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no