The monuments No. 16-18, 289, 302, 314, 315 - Hejcmanka, Czech Republic
33U E 552985 N 5568679
The monuments No. 16-18, 289, 302, 314, 315 and an educational trail No. 10 - The central battlefield Chlum, the site No. 19 - Hejcmanka.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

We can find the monuments No. 16-18, 289, 302, 314, 315 close to former Hejcmanka farmstead.

====================================================================

Hejcmanka - usedlost cp. 39 pri silnici 1/35 pod jižním svahem Chlumu. Z 1. na 2. cervence bydlel na statku velitel rakouské Severní armády polní zbrojmistr Ludvík Benedek. Okolí usedlosti se stalo 3. cervence 1866 mezi 15. až 16.20 hodinou místem, kudy útocily rakouské záložní armádní sbory (I. a VI.), aby dobyly zpet Chlum. Na svahu nad usedlostí byl krvave odražen bodákový útok rakouského I. armádního sboru vedeného generálmajorem hrabetem Coundrecortem, címž se rozplynula poslední nadeje rakouského velení na dosažení zvratu v bitve. V budovách statku, silne poškozených strelbou, byl po bitve umísten pruský lazaret. U križovatky, v západním cípu zahrady, se nachází malý vojenský hrbituvek se ctyrmi památkami.

Pomník e.c. 16 rakouského pešího pluku c. 38 je vysoký pískovcový kvádr, ozdobený na vrcholu plastikou kyrysu a prilby, venovaný 15 dustojníkum a 547 vojákum. Zachycuje výcet ztrát pluku v bitvách u Kurích Vod, Mnichova Hradište, Jicína a Hradce Králové. Pomník venovaný plukem byl odhalen 7. dubna 1877.

Pomník e.c. 17 rakouského setníka Wenzela Palletze od pešího pluku c. 34 tvorí pískovcový jehlanec s krížem z téhož materiálu. Byl venován rodinou a puvodne stával v místech památky e.c. 302. Sem byl prenesen roku 1889. Ozdobný litinový kríž na pískovcovém soklu byl venován rodinou rakouskému plukovníkovi Franzi Bergouovi, veliteli pešího pluku c. 30.

Památka e.c. 18 sem byla prenesena po roce 1981 z Rozberic od cp. 30.

Pomník e.c. 289 rakouského majora Rudolfa rytíre Otty von Ottenfeld od pešího pluku c. 38 byl venován synem roku 1896. Pomník z litické žuly byl v prosinci roku 1992 težce poškozen pri autohavárii a následujícího roku uveden do puvodního stavu. V roce 2009 probehla rekonstrukce vojenského hrbitova, která byla financována Královéhradeckým krajem, obcí Rozberice, Ministerstvem obrany Ceské republiky a Muzeem východních Cech v Hradci Králové.

V blízkém okolí se nacházejí ješte typové litinové kríže e.c. 302, 314 a 315 na spolecných hrobech rakouských a pruských vojáku, zrízené Komitétem v roce 1897. Stejný kríž e.C. 318 ji6 zanikl.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no