The monument No. 343 - Rozberice, Czech Republic
33U E 553585 N 5568583
The monuments No. 343 and an educational trail No. 10 - The central battlefield Chlum, the site No. 18 - Pomník rakouského 4. pešího pluku (Deutchmeister).
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

We can find the monument No. 343 in the area of Rozberice village.

====================================================================

Ve zrekonstruovaném parcíku je umísten monumentální figurální pomník e.c. 343 rakouského vídenského pešího pluku c. 4 Hoch- und Deutschmeister
brigády generálmajora von Rosenzweig (peší pluk c. 4 a 55, prapor polních myslivcu c. 17 a baterie c. 3 delostreleckého pluku c. VIII) od VI. armádního
sboru.

Na skále z cervené litické žuly stojí sousoší vojína podpírajícího raneného dustojníka. Vpredu je kovový kríž a na ctyrech stranách nápisní desky. Pátá cerná deska vzadu uvádí, že pozemek pro tento pomník darovala obec Rozberice. Sousoší z tepané medi vyrobila podle návrhu sochare Gustava von Lichtenberg firma Alexandra Nera z Vídne. Kamenické práce provedl sochar František Slanec. Památka venovaná plukem svým padlým príslušníkum byla odhalena 7. zárí 1902 a rekonstruována v letech 2007 až 2009 za financní podpory Ministerstva obrany Ceské republiky a Královéhradeckého kraje.

Vrchní velitel rakouské Severní armády polní zbrojmistr Ludvík Benedek se po ztroskotání pokusu rakouské brigády generálmajora Appiana (peší pluk c. 46 a 62, prapor polních myslivcu c. 4 a baterie c. 3 delostreleckého pluku c. VIII) opet dobýt Chlum odhodlal k zoufalému pokusu o zvrat v bitve. Narídil VI. armádnímu sboru polního podmaršálka barona Ramminga, který dosud stál v záloze, aby plnou silou uderil proti Rozbericím a Chlumu. Do prvního sledu se na pravém krídle u Všestar postavila brigáda plukovníka Waldstáttena (peší pluk c. 9 a 79, prapor polních myslivcu c. 6 a baterie c. 1 delostreleckého pluku c. X) a vedle ní brigáda generálmajora Rosenzweiga (peší pluk c. 4 a 55, prapor polních myslivcu c. 17 a baterie c. 3 delostreleckého pluku c. X). Ve druhém šiku stála vpravo brigáda generálmajora Hertweka (peší pluk c. 41 a 56, prapor polních myslivcu c. 25 a baterie c. 2 delostreleckého pluku c. X) a vedle ní brigáda plukovníka Jonáka (peší pluk c. 20 a 60, prapor polních myslivcu c. 14 a baterie c. 4 delostreleckého pluku c. X). Za hrmení del postupovala Rosenzweigova brigáda proti Chlumu a Waldstáttenova proti Rozbericím. Rosenzweigova brigáda se dala strhnout k útoku proti obci a prvním rozbehem ji dobyla. Prapor polních myslivcu c. 17 a peší pluk c. 4 Rozberice obsadily. Pri pruském ústupu z vesnice padl v dešti rakouských granátu i pruský podplukovník Helldorf. Proti Chlumu nakonec zaútocil rakouský peší pluk c. 55 pod osobním velením velitele brigády a s podporou pešího pluku c. 4 obsadil jeho jihovýchodní okraj. Tehdy teprve dorazila Waldstáttenova brigáda k Rozbericím a již nemohla podporit Rosenzweigovy oddíly, které byly mezitím sraženy z výšiny. Podmaršálek Ramming spechal alespon se dvema prapory k obci, aby pomohl Rosenzweigovým jednotkám, ale ty už byly na všeobecném ústupu od Chlumu. Prestože již nebyla nadeje na štastný výsledek útoku VI. sboru, prikázal Ramming Jonákove, Hertwekove a Waldstattenove brigáde znovu zaútocit proti Chlumu. Pokusy techto brigád byly zcela marné a sám vrchní velitel Benedek narídil, aby se stáhly a postavily u Všestar. Cásti brigád ohrožované pruskou pechotou ve smeru od Svetí dorazily ve velkém zmatku a neporádku. Pri ústupu byl težce ranen i velitel pešího pluku c. 56 od Hertwekovy brigády plukovník Lebzeltem.
Size / Velikost: grand

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no