The monument No. 459 - Rozberice, Czech Republic
33U E 553629 N 5568665
The monuments No. 459 and an educational trail No. 10 - The central battlefield Chlum, the site No. 17 - Pomník prince Hohenzollerna.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

We can find the monument No. 459 in the area of Rozberice village.

====================================================================

V boji o udržení Rozberic byl zasažen strelou z pušky a težce ranen porucík Anton princ zu Hohenzollem od pruského 1. pešího gardového pluku. Této události je venován pomník e.c. 459. Událost pripomíná pametní deska z cerné žuly zasazená do pískovcového balvanu.

Deska byla puvodne umístena na dome cp. 9 v obci, prestože byl ranený dustojník ve skutecnosti ošetrován v c.p. 10, kam byl donesen strelci 9. setniny svého pluku, který patril k 1. gardové peší divizi generálporucíka svobodného pána Hillera von Gártringen. Porucík Hohenzollem zemrel po prevozu v lazaretu ve Dvore Králové nad Labem. Protože se jednalo o clena pruské královské rodiny, byly jeho ostatky prevezeny do Pruska a zde pohrbeny.

Pametní desku zrídil roku 1907 Spolek pro udržování hrobu a pomníku z roku 1866 v Cechách a ve Slezsku z Vratislavi. Z domu však byla sejmuta a po dlouhou dobu uložena na bývalém místním národním výboru. Pískovcový pomník, v nemž je deska zasazena, zhotovil v roce 1983 kameník Aleš Zlatohlávek z Rozberic.

Po neúspechu VI. armádního sboru pripadl úkol zmocnit se Chlumu rakouskému I. armádnímu sboru pod velením generálmajora Gondrecourta. Proti Rozbericím postupovala na pravém krídle sboru brigáda generálmajora Poschachera (peší pluk c. 30 a 34, myslivecký prapor c. 18 a baterie c. 5 delostreleckého pluku c. I), v jejímž cele postupoval peší pluk c. 34. Všechny tri peší jednotky brigádníka Poschachera zaútocily proti Chlumu vzhuru do svahu podél úvozu, kterému byl po bitve dán název „Úvoz mrtvých". Peší pluk c. 34 se dostal do tak prudké palby, že jej musel vystrídat peší pluk c. 30, který šel ve druhém sledu. Tomu se skutecne podarilo zachytit se na okraji vrcholu chlumské výšiny. Mezitím byl krvave odražen útok zbývajících brigád I. armádního sboru, proto musela i Poschacherova brigáda ustoupit.

Padly zde tisíce vojáku, mezi nimi i generálmajor Poschacher a velitel pešího pluku c. 30 plukovník Bergou. Rozberice se staly místem krvavých boju, casto muže proti muži. Delostrelba zapálila a ponicila znacnou cást obce, jak o tom dodnes svedcí otvor po granátu v trámu roubené steny domu c.p. 19. Bitva po sobe zanechala ve vsi a jejím bezprostredním okolí tisíce mrtvých a ranených a každý upotrebitelný objekt byl promenen v lazaret.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no