The monument No. 250 - Chlum, Czech Republic
33U E 553261 N 5569769
The monuments No. 250 and an educational trail No. 10 - The central battlefield Chlum, the site No. 13 - U školy.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

We can find the monument No. 250 in the area of village Chlum.

====================================================================

Uprostred obce Chlum, u budovy bývalé školy, se nachází typová pískovcová pyramida e.c. 250 venovaná trem rakouským a jednomu pruskému vojákovi. Byla zrízena Komitétem 1866. Boje o obec Chlum byly zahájeny približne v 11.40, kdy padla první delová rána proti pruské II. armáde
korunního prince Bedricha Viléma. V 11.45 byl rakouskému IV. armádnímu sboru polního podmaršálka hrabete Festeticse odeslán rozkaz k okamžitému vyklizení Svíbu a zaujetí postavení mezi Chlumem a Nedelišti. Obdobný rozkaz obdržel v poledne i rakouský II. armádní sbor,
jehož velitel podmaršálek Thun vydal v 12.15 rozkaz k ústupu ze Svíbu. Ve 13.15 nastoupily prapory IV. armádního sboru ústup do postavení narízeného rakouským vrchním velitelem Ludvíkem Benedekem. Kolem druhé hodiny odpolední se tri brigády tohoto sboru rozestavily v novém postavení. Pouze brigáda generálmajora Fleischhackera (peší pluk c. 6 a 61, myslivecký prapor c. 13 a baterie c. 2 delostreleckého pluku c. IV) zatím
stála u Cistevsi.

Proti obema sborum stála pruská II. armáda. 1. gardová divize dorazila k Máslojedum, 2. gardová divize se blížila k Horinevsi, 11. peší divize postupovala od Sendrazic k Nedelistim a 12. pesi divize bojovala u Lochenic. Ve 14.15 vtrhl pruský I. prapor 1. gardového pluku s jednou setninou myslivcu východní stranou do Chlumu. O neco pozdeji vnikl do vsi i fyzilírský prapor téhož pluku a utkal se tam s rakouským II. praporem pešího pluku c. 46, který byl rozdrcen. Ani rakouskému III. praporu od téhož pluku se nevedlo lépe a byl také rozprášen.

Ve tri hodiny odpoledne zacal vrchní velitel rakouské Severní armády polní zbrojmistr Ludvík Benedek narychlo organizovat opetovné dobytí Chlumu a nejblíže stojící rakouský III. prapor pešího pluku c. 52 od brigády plukovníka Benedeka (peší pluk c. 52 a 78, myslivecký prapor c. 1 a baterie 4. 4 delostreleckého pluku c. VIII) byl poslán proti vsi. Podarilo se mu dosáhnout okraje Chlumu, ale poté byl odražen. Pruská 7. divize, která se vyznamenala v boji o Svíb, zahájila postup od Máslojed ke Chlumu. V 15.15 pruské záložní gardové delostrelectvo zaujalo u Chlumu palebné postavení a zacalo postrelovat rakouské zálohy. Garda mezitím již obsadila Rozberice, kde se jí postavil na odpor zbytek rakouské brigády generálmajora Appiana (peší pluk c. 46 a 62, prapor polních myslivcu c. 4 a baterie c. 3 delostreleckého pluku c. VIII) od III. armádního sboru podporovaný jednotkami brigády generálmajora Brandensteina (peší pluk c. 12 a 26, prapor polních myslivcu c. 27 a baterie c. 1 delostreleckého pluku c. 4) od IV. armádního sboru. Rakouské oddíly musely ustoupit a o pul ctvrté ovládla pruská garda postavení u Lípy a Chlumu.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no