The monuments No. 25, 26, 202 - Chlum, Czech Republic
33U E 553249 N 5569556
he monuments No. 25, 26, 202 and an educational trail No. 10 - The central battlefield Chlum, the site No. 12 - Kostel Promenení Páne.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

We can find the monuments No. No. 25, 26, 202 in the area of village Chlum.

====================================================================

Jednolodní, puvodne gotický kostel Promenení Páne, pripomínaný prvne roku 1384, byl upraven v 16. století. Kolem roku 1735 byla vystavena lod s hranolovou veží.

Kostel byl v prubehu opakovaného dobývání obce v bitve 3. cervence 1866 nekolikrát zasažen delostreleckými granáty. Cetné projektily jsou dodnes zazdeny v jižní a východní zdi.

Na prilehlém starém hrbitove jsou tri pomníky pripomínající bitvu 3. cervence 1866. Pod vysokým žulovým krížem zdobeným bronzovou trnovou korunou a bronzovým erbem (již dávno zcizeným) je pohrben rakouský major a krídelní pobocník vrchního velitele Ferdinand hrabe Grunne. Pomník e.c. 25 byl venován rodinou.

Pseudogotický pískovcový náhrobek s krížem zdobeným kamenným vencem na hrobe rakouského generálmajora Ferdinanda Poschachera von Poschach, velitele rakouské brigády od I. armádního sboru. Ten zde byl pohrben po exhumaci z hromadného hrobu 24. dubna 1867.
Pomník e.C. 26 byl venován rodinou, která v roce 1994 zajistila i celkovou renovaci pomníku.

Žulový balvan e.c. 202 na hrobe pruského majora Heinricha Richarda von Reise od 2. gardového pešího pluku.

Mramorová pametní deska e.c. 262 dvou pruských dustojníku dríve našroubovaná na železném plutku pomníku e.c. 202 byla znicena pádem stromu pri vichrici.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no