The monument No. 429 - Lipa, Czech Republic
33U E 551809 N 5569873
The monument No. 429 and an educational trail No. 10 - The central battlefield Chlum, the site No. 5 - Lípa.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

We can find the monument No. 429 in the area of village Lípa.

====================================================================

Obec Lípa se rozkládá pod západním svahem výšiny Chlumu. Je pripomínána již roku 1160 a po bitve v roce 1869 mela 226 obyvatel a 32 domy. V místech statku cp. 3 stávala j ešte roku 1619 tvrz, odkud pocházel rod pánu Trcku z Lípy. Rakouské vojsko se v okolí vsi rozmístovalo již od 30. cervna 1866, proto ji témer všichni obyvatelé opustili. Dne 2. cervence byl v obci hlavní stan rakouského III. armádního sboru arcivévody Arnošta. Ve stavení cp. 15 byla ubytována generalita, v cp. 17 intendantura a ve stodole jeho hlavní stráž. Ráno
pred bitvou byly dokonceny okopy pro delostrelectvo a záseky v lipském lesíku. III. armádnímu sboru bylo bitevní dispozicí narízeno zaujmout postavení mezi Lípou a Chlumem. Brigáda generálmajora Appiana (peší pluk c. 46 a 62, prapor polních myslivcu c. 4 a baterie c. 3 delostreleckého pluku c. VIII) byla dirigována do Chlumu. Lípu, lesík a výšinu obsadila brigáda plukovníka Benedeka (peší pluk c. 52 a 78, prapor polních myslivcu c. 1 a baterie c. 4 delostreleckého pluku c. VIII). Brigáda plukovníka Kirchsberga (peší pluk c. 44
a 49, prapor polních myslivcu c. 3 a baterie c. 5 delostreleckého pluku c. VIII) se rozestavila jihozápadne od obce. Prímo v Lípe stál prapor polních myslivcu c. 3 a I. prapor pešího pluku c. 78. Na návrší nad Lípou se postavilo sborové delostrelectvo. Presun ukoncený v 10 hodin kryla brigáda plukovníka Procházky (peší pluk c. 13, IV. prapory peších pluku c. 55 a 56, kombinované prapory polních myslivcu c. 33 a 34 a baterie c. 6 delostreleckého pluku c. 8), jež se také stáhla na výšinu. Po nekolik hodin se darilo Rakušanum odrážet pruské útoky ve stredu bitevního pole a vést úspešný delostrelecký boj. K rozhodnutí došlo až v odpoledních hodinách a III. armádní sbor byl donucen ustoupit k Hradci Králové.

Na konci ulicky, na druhé strane hlavní silnice, u polní cesty je umísten ozdobný litinový kríž na pískovcovém soklu, který je venován 140 rakouským a pruským vojákum. Tento pomník e.c. 429 nahrazuje typový litinový kríž e.c. 387 zrízený Komitétem roku 1902.
Size / Velikost: small

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no