The monument No.33 - Lipa, Czech Republic
33U E 551947 N 5569895
The monument No. 33 and an educational trail No. 10 - The central battlefield Chlum, the site No. 5 - Lípa.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The educational trails around this monuments have been created in cooperation with the War Conservation Committee 1866 (visit link)
We can find the monument No. 33 in the area of village Lípa.

========================================================================

Obec Lípa se rozkládá pod západním svahem výšiny Chlumu. Je pripomínána již roku 1160 a po bitve v roce 1869 mela 226 obyvatel a 32 domy. V místech statku cp. 3 stávala j ešte roku 1619 tvrz, odkud pocházel rod pánu Trcku z Lípy. Rakouské vojsko se v okolí vsi rozmístovalo již od 30. cervna 1866, proto ji témer všichni obyvatelé opustili. Dne 2. cervence byl v obci hlavní stan rakouského III. armádního sboru arcivévody Arnošta. Ve stavení cp. 15 byla ubytována generalita, v cp. 17 intendantura a ve stodole jeho hlavní stráž. Ráno pred bitvou byly dokonceny okopy pro delostrelectvo a záseky v lipském lesíku. III. armádnímu sboru bylo bitevní dispozicí narízeno zaujmout postavení mezi Lípou a Chlumem. Brigáda generálmajora Appiana (peší pluk c. 46 a 62, prapor polních myslivcu c. 4 a baterie c. 3 delostreleckého pluku c. VIII) byla dirigována do Chlumu. Lípu, lesík a výšinu obsadila brigáda plukovníka Benedeka (peší pluk c. 52 a 78, prapor polních myslivcu c. 1 a baterie c. 4 delostreleckého pluku c. VIII). Brigáda plukovníka Kirchsberga (peší pluk c. 44 a 49, prapor polních myslivcu c. 3 a baterie c. 5 delostreleckého pluku c. VIII) se rozestavila jihozápadne od obce. Prímo v Lípe stál prapor polních myslivcu c. 3 a I. prapor pešího pluku c. 78. Na návrší nad Lípou se postavilo sborové delostrelectvo. Presun ukoncený v 10 hodin kryla brigáda plukovníka Procházky (peší pluk c. 13, IV. prapory peších pluku c. 55 a 56, kombinované prapory polních myslivcu c. 33 a 34 a baterie c. 6 delostreleckého pluku c. 8), jež se také stáhla na výšinu. Po nekolik hodin se darilo Rakušanum odrážet pruské útoky ve stredu bitevního pole a vést úspešný delostrelecký boj. K rozhodnutí došlo až v odpoledních hodinách a III. armádní sbor byl donucen ustoupit k Hradci Králové.

Vlevo tesne u križovatky se nachází pískovcový pomník e.c. 33 s krížem z téhož materiálu venovaný rakouskému podporucíkovi Florianu von Ivichich od pešího pluku c. 20. Pomník byl roku 1977 premísten k památce e.c. 193 a roku 1993 instalován zpet na puvodní místo.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no