Apollo Bridge - Bratislava, Slovakia
CS: Most Apollo, Bratislava // EN: Apollo Bridge, Bratislava
Location: Bratislavský kraj, Slovakia

CS:
... "je pátý a nejnovejší bratislavský most pres reku Dunaj. Jedná se o ocelový obloukový most o rozpetí 231 m, s radiálne usporádanými závesy a s dolní ortotropní ocelovou mostovkou. Název dostal podle Rafinerie Apollo, která kdysi stála v blízkosti bratislavské strany mostu; ta samotná byla pojmenována podle reckého boha Apollóna. Pracovní název byl Most Košická podle Košické ulice, která na nej plynule navazuje. Most byl postaven v letech 2002 – 2005 a slavnostne otevren 4. zárí 2005. Nosná konstrukce oblouku a mostovky byla smontována na levém brehu Dunaje, poté byl most otocen zaplavením. Pro zaplavení byly použity dva rícní cluny, které byly spojeny a na nich byla vybudována provizorní konstrukce s výsuvnou dráhou. Pred zapocetím presunu mostu na cluny, byla do clunu nacerpána voda jako balast. Cluny klesly a umožnily tak snadnejší nájezd petržalského konce mostu po dráze. Po zaplavení rícných clunu k podpere u pravého brehu Dunaje, byl most presunut po výsuvné dráze do finální pozice."

Zdroj: ( Visit link )

EN:
... "(Slovak: Most Apollo, provisionally known as Most Košická during construction, after the street leading to it) in Bratislava is a road bridge over the Danube in the capital of Slovakia. The bridge was opened to the public on September 5, 2005. It is named for the "Apollo" (modern successor: Slovnaft) oil refinery which was situated on the left river bank in this area before World War II. Its curved lines, inclined arches and virtual absence of right angles make the geometric shape of the bridge very sophisticated. In an unprecedented maneuver, the 5,240-ton steel structure, spanning 231 metres, was rotated across the river from its construction site on the left bank into its final position on a pillar 40 metres from the right bank. The Apollo Bridge was the only European project named one of five finalists for the 2006 Outstanding Civil Engineering Achievement Award (OPAL Award) by the American Society of Civil Engineers."

Source: ( Visit link )