The monuments No. 271, 275 and 452 - Chlum, Czech Republic
33U E 552911 N 5569941
The monuments No. 271, 275, 452 and a educational trail No. 10 - The central battlefield Chlum, the site No. 2 - Battery of the Dead.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The educational trails around this monuments have been created in cooperation with the War Conservation Committee 1866 (visit link) . We can find the monuments No. 271 and No. 452 a few steps from the monument No. 275 - Battery of the Dead (visit link) .

========================================================================

Pomník venovaný Baterii mrtvých (e.c. 275), jmenovite veliteli rakouské jízdní baterie c. 7./VIII., setníkovi van der Groeben, nadporucíkovi Heinrichu Wolfovi a 52 mužum baterie, zbudoval Spolek pro udržování pomníku na bojišti Králové-hradeckém s prispením vojenského rádu Marie Terezie a rakouského delostrelectva nákladem 4.000 zl.

Je to deset metru vysoký sloup z horického pískovce, na jehož podstavci na prední strane v reliéfu spocívá lev na troskách rozbitého dela. Na vrcholu sloupu stojí více než dva metry vysoká socha Austrie, která drží v levé ruce štít a v pravé ruce vavrínový venec. Sloup je zdoben prilbou, vencem z dubových listu a palmou, hlavami medúz, ze sloupu vycnívají jícny del z bronzu. Po stranách kolem sloupu stojí ctyri pilíre s flambony. Pomník navrhl profesor a pozdejší reditel odborné školy pro sochare a kameníky v Horicích architekt Václav Jan Weinzettl. Model a ornamentální práce provedli ucitelé a žáci školy. Práce socharské a kamenické podle modelu prof. Arnošta Poppa z Prahy jsou dílem socharu Antonína Sešiny a Jana Jandery z Horic. Bronzové reliéfy a drobné plastiky s vojenskými motivy, kterými je zdoben sloup, dodala firma V. Maška z Prahy-Karlína, medený venec je od cizeléra Františka Houdela z Prahy a železné retezy pocházejí z dílny bratru Pechánkových z Horic. Pomník byl slavnostne odhalen 3. ríjna 1893 za úcasti vysokých vojenských hodnostáru a široké verejnosti.

Uprostred travnaté plochy, lemované živým plotem, za pomníkem Baterie mrtvých je umelecky kovaným železným krížem (e.c. 452) oznacen hrob padlých delostrelcu.

Naproti pres cestu na okraji lesa je na valu pruského tábora z roku 1745 typová pískovcová pyramida e.c. 271.
Size / Velikost: medium

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no