Wayside shrine / Boží muka na trati Oulehla - Olešnice, Czech Republic
33U E 604681 N 5490938
Nice wayside shrine from 1805 located on a hill between villages Ustup and Olesnice (Bohemian-Moravian Highlands). / Boží muka z roku 1905 na kopci mezi obcemi Ustup a Olešnice na Cesko-moravské vrchovine.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

EN

Wayside shrine located on a top of hill, between villages Olešnice and Ustup is made of plastered bricks, with a roof on its top and a small cross on the roof. Its height is about 5 meters. The wayside shrine was erected here on 1805. Later, during WW2, sandstone relieves was installed into empty niches of the wayside shrine and on September 24, 1944 the wayside shrine was re-consecrated.

CZ

Zdená omítnutá stavba s jehlancovitou, krížem ukoncenou plechovou stríškou, vysoká cca 5 m. Ve ctyrech obloukových a jednom petiúhelníkovém výklenku jsou umísteny reliéfy z pískovce o hmotnosti cca 550 kg, na jižní strane jsou dva - Narození Páne a Ukrižování, na severní strane pak Krest Páne, na západní strane poslední soud a na východní strane symboly Nejsvetejší Trojice (oko, svíce, holubice). Svecení reliéfu probehlo 24. 9.1944 páterem Augustinem Neumannem, pricemž stavba samotná pochází z roku 1805. Tato památka je orientována bodem mezi obcemi Olešnice a Ústup, vytycena byla po dohode obou obcí (1805) za úcasti kunštátské a lysické vrchnosti. Stojí na bojišti z tricetileté války, kde byl roku 1643 císarskými vojsky poražen houf švédských vojsk.

Citovano z (visit link)
Year of creation: 1805/1/1