Park na namesti 28. rijna - Brno, Czech Republic
Park na námestí 28. ríjna
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

...vznikl na míste bývalého rybníka v blízkosti Lužánek - jednoho z osmi rybníku na rícce Ponave - jenž býval nazýván Hutteruv rybník (pred tím též Magistrátní ci Špilberský). Ten byl poté postupne vysušen na konci 80. let 18. století a jeho plochu o rozloze 2 ha obklopily postupne vznikající obytné domy rezidencní ctvrti. Na ploše dna bývalého rybníka pak nacházely útocište v drevených stavbách arény ruzné spolecnosti divadelní a cirkusové.

Hlavní výsadba parku se uskutecnila v letech 1898–1902 vysazením alejí javoru a lip. Mezi temito alejemi postupne vznikaly travnaté plochy a detská hrište, uprostred parku pak byla fontána s bazénem a sochou dívky.

V roce 1927 zde byl puvodne umísten pomník s bustou Josefa Merhauta od E. Hlavici a J. Mrácka, jenž však byl v roce 1930 premístnen do nedalekých Lužánek.

V roce 1960 byl celý park nove upraven, bazének odstranen a na jeho míste postaveno sousoší Koupající se dívky, zv. též Toaleta ci Dívky po koupeli, jež vytvorila socharka Sylva Lacinová-Jílková a k nemuž podstavec navrhl v roce 1966 arch. Lubor Lacina.
Park poskytuje vlídné a bezpecné prostredí zejména pro maminky s detmi.

Zdroj: (visit link)

EN:
Park at October 28th square was build at place of former pond, near bigger park of Lužánky. Area was changed to park in years 1898–1902 with new planted alleys of maples and lime trees. Major renovation took place in 1960, where was whole park rebuilt.
Name: Park na náměstí 28. října

Street Location: Náměstí 28. října