Tri kohouti - Brno, Czech Republic
Tri kohouti na dome U Trí kohoutu na Masarykove ulici.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Tri kohouti - Dum U Trí kohoutu
Monument se nachází na samém vrcholu budovy na rohu Kapucínského námestí a Masarykovy ulice. Tito tri barevní kohouti jsou zde už od prelomu 18. a 19. století. Tento puvodne meštanský dum byl v 18. století prebudován na hostinec U Trí kohoutu, jehož vlastníky byli manželé Schmidtovi. František Schmidt ho zrídil roku 1795, tato dvoupatrová budova sloužila jako hostinec a byla ve své dobe velice oblíbeným místem. Tehdy zde byli vyobrazení kohouti jen na železné vývesce v prvním patre budovy. I pres úspešnost podniku byl však prodán a dvakrát zmenil majitele. Roku 1897 byl dán svými tehdejšími majiteli manželi Stodulkovými zbourat. Na jeho míste byl postaven soucasný pseudobarokní dum, na jehož vrchol byli umísteni práve tito kohouti na upomínku tehdy velice prosperujícího hostince. Autorem tohoto symbolu je brnenský sochar Josef Rösser.

EN:
Statue of "Three roosters" is placed at the top of building called "At Three Roosters" on Masarykova street and Kapucínské square. These three roosters reminds us, that in history was here restaurant with same name. At the end of 19. century was original building with small metal sign wih painted roosters demolished and build new, where was on the top placed this statue of three roosters as reminder of this well known restaurant. Author of statue is Josef Rösser.

Zdroj: (visit link)
Name or use 'Unknown' if not known: Tři kohouti