Znak Svaté ríše rímské - Brno, Czech Republic
Znak Svaté ríše rímské s Rádem zlatého rouna
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Z dokumentu "Šifra Špilberk":
V erbu je dvouhlavý orel, který v levém parátu drží ríšský mec a v pravém ríšské žezlo. Na hrudi orla je ceský lev (vlevo) a moravská orlice (vpravo). Znak pripomíná dobu, kdy Cechy a Morava patrily k území Svaté ríše rímské.

Znaky Svaté ríše rímské
Svatá ríše rímská behem svojí existence nemela žádný jednotný a ustálený znak. Dlouhodobe jako jednotící symbol existoval cerný orel s cervenou zbrojí, nejprve jednohlavý, od druhé polovine 14. století byl zobrazován dvouhlavý, pricemž vetšinou byl umistován na zlatém poli, ale nekdy se objevoval také zcela samostatne.

Od nástupu Alberta II. v roce 1438 zacala tradice, kdy znakem každého císare byla dvouhlavá ríšská orlice, do níž byl vložen osobní znak z doby pred nástupem, tyto znaky byly ovšem stále osobními znaky jednotlivých císaru, nikoliv znaky státu jako takového.

Zdroj: (visit link)

...je rytírský rád založený roku 1430, a jako spolek rytíru organizovaný po vzoru duchovních rytírských rádu. Pozdeji byl stále více privilegovaným a byl udelován velmistrem jako odmena za zásluhy. Rádový odznak tvorí na retezu zavešená zlatá beráncí kuže.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Historic country