kostel sv. Mikuláše - Hnidousy, Kladno, CZ
Late Art Nouveau church from 1912.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Pozdne secesní kostel v obci Hnidousy byl postaven v roce 1912 z netradicního materiálu - bílých cihel a železobetonu. Pozemky na stavbu kostela darovali benediktini z Brevnovského kláštera, financování zajistil spolek sv. Bonifáce. Kostel byl vysvecen v roce 1913. Jedná se o dvoulodní chrám s obdélným polokruhovite ukonceným presbytárem a prístavkem sakristie. V interiéru se zcásti dochovala puvodní secesní výmalba, zejména pod kurem a na strope hlavní lodi. Hranolová vež vysoká 32 m je pristavena z boku kostela. Ve veži jsou zavešeny dva zvony ze zvonarství Rudolfa Manouška, z roku 1919 a 1929.

=========================================

Late Art Nouveau church in the village Hnidousy was built in 1912 from an unconventional material - white brick and reinforced concrete. Land for the construction of the church donated by the Benedictine monks of the monastery Brevnov. The church was consecrated in 1913. This is a two-aisled basilica with a rectangular semi-circularly ended presbytery and sacristy annex. In the interior is partially preserved original Art Nouveau paintings. Prismatic tower of 32 m is built on the side of the church. In the tower are two bells from Rudolph Manoušek, from 1919 and 1929.
Style: Art Nouveau

Structure Type: Other