Legend about Stone Maid / Legenda o kamenné panne - Brno, Czech Republic
Legend about Stone Maid in Brno // Legenda o kamenné panne z ulice Orlí
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

From the portal of the building
Here a poor maiden and a young lord lived. One night in secret, their pledge did gave the lords noble parents of the love disapproved. So to a distant castle was the boy removed out of love. The girl plunged to the well and gained her wings to him a grave befell.

O kamenné panne z ulice Orlí
V DOME NA ORLÍ ULICI CÍSLO 16, kde bývala první brnenská pošta, už více než jedno století pritahuje zájem Brnanu zvláštní socha, která je umístena v zadní cásti dvorního traktu. Až do dnešních dní zdejší obyvatele vzrušuje príbeh krásné dívky Johanky, do které se zamiloval syn z urozené rodiny. Protože dívka byla chudá a nikdo nevedel, odkud do Brna prišla, nemela to ve službe lehké. Cím víc jí mladý pán miloval, tím hur se devceti vedlo. Všichni se postavili proti ní. A jak to v takových prípadech bývá, zloba a závist jsou nejhoršími rádci. Když matka videla, že domluvy synovi, že má prece už urcite jinou, bohatou nevestu a tu že si musí vzít, nic nepomáhají, rozhodla se jinak. Pockala, až si otec se synem vyjeli na celý den do okolních lesu na lov, a hned zacala jednat. Zavolala rychtáre a dívku obžalovala, že je carodejnice, že jejímu synovi ucarovala, a proto že musí být co nejprísneji potrestána. Marne se dívka bránila, marne prosila. Když videla, že není záchrany, vybehla z domu na nádvorí a tam skocila do studny. Bylo po všem. Ve chvíli, kdy jí vytahovali, vracel se její milý. Zlá predtucha ho hnala domu. Prijel ale pozde. Krásnou Johanku už nemohl zachránit. A protože ji opravdu miloval, nechal si její podobu vytesat do kamene, aby mu neustále pripomínala jejich lásku.

Zdroj: (visit link)

About stone maid from Orlí street
Stone statue of the Maid still reminds as the story about girl called Johanka, who were municipal orphan. But she apparently fell in love with the son of the postmaster (in some versions with son from some noble family). But according to the legend, boy's stepmother did not want to even think about such relationship and accused the girl of witchcraft. She saw, that there's no other way and to avoid the court, she rather jumped into the well in the yard. Postmaster/Noble son were unfortunately that day on the hunt with father - but after this happened, he felt something bad and tried to hurry up back home. He came late and couldn't save her. At least he paid to some sculptor to made a statue of her, to still have something to remind him that love of them...

Additional Requirement?:
No :)

What's the Real Story?:
Památkáři zjistili, že socha stojící na rohu v nároží domu není žena, ale anděl, jehož křídla byla zazděna. A že je patrně nejstarší sochou v Brně. „Je zatím záhadou, jak to, že socha z Domu u Kamenné Panny je vlastně bezpohlavní anděl. Vždy jsem si ale říkala, že má divné proporce, byla odhalena do půlky těla a její ňadra neodpovídala dobovému zobrazení vyvinutého ženského poprsí,“ míní Flodrová. Socha, která podle historiků zřejmě pochází z nějaké církevní stavby, je nyní v péči restaurátorů. Na nároží domu ji vystřídala kopie. Originál sochy anděla se po opravě vrátil do prostor tohoto domu, ovšem nikoli na původní místo, ale někam pod ochranný kryt. Zdroj: http://www.infocesko.cz/content/clanek.aspx?clanekid=12430&clid=1