Salamounovy sloupy / Solomon's Pillars - Brno, Czech Republic
Schody se Šalamounovými sloupy pred vstupem do Nové radnice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Renesancní schodište na nádvorí Nové radnice v Brne lemují tri sloupy. V minulosti je Brnané nazývali jménem krále Šalamouna.

Schody se Šalamounovými sloupy totiž tehdy vedly do prostor soudnice v Zemském dome moravských stavu z osmdesátých let šestnáctého století. Scházeli se tam moravští páni, v soudnici také zasedal zemský soud.

Šalamounovo jméno prý melo šlechticum pri vstupu do síne pripomínat, aby cinili stejne moudrá a spravedlivá rozhodnutí jako slavný biblický vládce. Nyní lidé místo znají jako Novou radnici, sídlo brnenského magistrátu.

Tehdejší Zemský dum byl v podstate nástavbou cásti prvního patra dominikánského kláštera. Tam puvodne zemské snemy a soudy porádali refektári. „Na brnenském snemu rozhodli postavit nové prostory pro schuze šlechty. Chteli zabránit dalším sporum s reholníky. Mniši si stále více stežovali na hrubé reci a nevázané chování panského služebnictva. Na jednání pricházela šlechta pres kostel svatého Michala a krížovou chodbu. Práve v techto místech zustávalo nejvíce sluhu,“ uvedl znalec brnenské historie Viktor Sliva. Podle nej nekdy sluhové privedli do kostela dokonce kone nebo hráli kostky na oltári.

„Schody se sloupy i balkonem pred vstupem do Staré soudnice postavili v letech 1584 až 1586 italští stavitelé bratri Gabriové,“ rekl vedoucí odboru památkové péce brnenského magistrátu Martin Zednícek. Bratri Gabriové se podíleli také na stavbe soudnice a dalších prostor Zemského domu. „Dochovalo se po nich pouze schodište se sloupy. Rytírský a Snemovní sál, ke kterým schody vedou, prestavel ve tricátých letech osmnáctého století do dnešní podoby barokní architekt Moric Grimm,“ uvedl Zednícek.

Také památkár z brnenského Národního památkového ústavu Zdenek Vácha potvrdil, že po Pietru Gabrim se v Brne nedochovala žádná další stavba. „Nejvýznamnejší je práve jeho práce na Zemském dome, ackoliv v Brne postavil mnoho dalších staveb. Pomáhal napríklad pri prestavbe veže Staré radnice. Pracoval také na augustiniánském kláštere,“ priblížil Gabriho pusobení v Brne Vácha.

Šalamounovy sloupy zakoncuje stavitelský prvek známý jako piniová šiška. „Ta se zacala objevovat na renesancních stavbách. Predevším ji ale používali v barokní architekture,“ rekl Sliva. Dodal, že piniové šišky lze v Brne videt i na bráne brnenského biskupství na Petrove nebo na jednom z portálu ve Starobrnenské ulici. „V prípade Šalamounových sloupu muže mít piniová šiška skrytý význam. Ve staroveku ji nekdy používali jako symbol plodnosti a moudrosti. Reliéf ve spodní cásti sloupu s lidskou tvárí a ovocem je pravdepodobne pouze dekorativní,“ uzavrel Sliva.

Zdroj: KLÁRA ŽIDKOVÁ - (visit link)

EN:
There are three columns, which ends with pine cone - symbol of fertility and wisdom - at Renaissance staircase in the courtyard of the New Town Hall in Brno. These columns were built originally as decoration of new part of meeting hall for nobility, which were part of provincial governmental system. Old meeting hall was in monastery and servants waiting for their negotiating lords were spending time with games and such activities, but mainly in church, what was intolerable for the monks. So the decision was made to built the new building for them.

In next years the past citizens of Brno named these columns after the King Solomon as Solomon's Pillars. His name was chosen because it should remind to nobility in front of the former provincial house to do the same wise and just decisions as the famous biblical ruler.

In following years were the building rebuild and pillars moved to current place. Now this building, where depicted pillars are, is used as New Town Hall - the seat of the Brno City Hall.

Additional Requirement?:
No :)

What's the Real Story?:
It's based on reality, but the question is, if really was these pillars build for such purpose. Maybe it was really just the decoration.