Pametní deska (Telocvicna) - Brno, Czech Republic
Pametní deska pripomínající telocvicnu na Údolní
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

EN:
Commemorative plaque reminds us neo-gothic gym on Údolní street in Brno. It is rectangular plaque, made of white stone (marble) placed here by City of Brno. It is located at building wall left from the entrance to the building.

CS:
Pametní deska pripomínající telocvicnu na ulici¨Údolní

Nápis/Inscription:
Kulturní // (Cultural)
Památka // (Heritage)
Telocvicna // (Gym)
Novogotická budova // (Neo-gothic building)
postavena roku 1867 podle projektu // (built in 1867 according to project)
architekta Augusta Prokopa // (of architect August Prokop)
Po požáru v roce 1877 // (After fair in 1877)
obnovena následujícího roku rovnež // (rebuilt next year also)
podle autorova návrhu // (according to authors project)

CS:
Nemecký Turnverein (telocvicný spolek), založený v roce 1861, mel podobne jako ceský Sokol vyhranený národnostní charakter, a proto jeho telocvicna mela plnit víc funkcí než pouze zastrešené cvicište. Až do výstavby Nemeckého domu suplovala spolkový dum brnenských Nemcu vcetne koncertní síne. Pro stavbu telocvicny získal Turnverein stavenište poblíž okružní trídy, prímo na úpatí špilberského svahu.
Projektantem se stal August Prokop, jehož úkolem bylo navrhnout víceúcelovou, ideologicky jasne citelnou stavbu. Do Brna se vracel po nekolika letech praxe na nemeckém severu, a proto budove telocvicny vtiskl základní charakter severské cihelné neogotiky, príznacný propracovaným operným systémem pilíru a štítu, vysokou sedlovou strechou s cimburím. Interiérum pak dominuje vznosné trojlodí, evokující takrka sakrální charakter této jinak ryze utilitární prostory.
Stavba byla dokoncena v roce 1867. Zanedlouho po slavnostním otevrení (28. cervna 1868) telocvicna vyhorela (19. 10. 1877) a témer po celé desetiletí procházela nárocnou rekonstrukcí; další dostavba se uskutecnila v roce 1896.
Group that erected the marker: Město Brno

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: