Obetem I. a II. svetové války (Bohunice) - Brno, Czech Republic
33U E 615198 N 5447541
Památník obetem I.a II. svetové války v Brne - Bohunicích // Memorial to the victims I. and II. world wars in Brno - Bohunice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Pomník padlým spoluobcanum je jednou z nejduležitejších památek Bohunic, i když zdaleka není památkou nejstarší. První zmínka o plánované výstavbe památníku se objevuje v kronice Bohunic ze dne 13.4. 1919. Po druhé svetové válce byl pomník doplnen o pripomínku obetí z rad bohunických obcanu z doby nemecké okupace.
Když se pripravovala výstavba sídlište Ceskoslovensko – sovetského prátelství v Bohunicích, byl pomník v 70. letech 20. století premísten z puvodního místa "V sade svobody" (dnes Neužilova ulice) do prostoru Morávkova námestí. Totalitní režim nechal z pomníku odstranit jména padlých v 1. svetové válce a nahradil je textem „Vojákum Rudé armády, padlým v roce 1945 pri osvobozování Bohunic od nemeckých okupantu“. Pri další etape výstavby sídlište byl pomník odstranen i z tohoto místa a uložen v podniku VD Kamena s nadejí, že se tato památka na naše padlé spoluobcany do Bohunic na nejaké dustojné místo vrátí. Rada mestské cásti Brno-Bohunice však v roce 1996 rozhodla o umístení pomníku do depozitáre TMm Brna.
Na základe podnetu obcanu, zejména starousedlíku z rad Sokolu, hledalo vedení mestské cásti Brno-Bohunice vhodné místo pro umístení památníku. Ve stredu 23. dubna 1997 v 16 hod. byl památník odhalen na svém dnešním stanovišti v horní cásti ulice Havelkova.

Zdroj: ( Visit link )

EN:
Monument to fallen fellow is one of the most important monuments of the Bohunice, although far from being the oldest monument. The first mention of the planned construction of the memorial appears in the chronicle of the Bohunice 13.4.1919.
More info see Source.

Source: ( Visit link )