No. 1924 - Interaktivní muzeum starokladrubského kone - Švýcárna, Slatinany, CZ
33U E 557481 N 5529311
Turistická známka venovaná muzeu starokladrubského kone v nove rekonstruované budove tzv. Švýcárny ve Slatinanech. / Old noble farm buildings near the Slatinany stud farm called Švýcárna - Horses Museum
Location: Pardubický kraj, Czechia

CZ

Švýcárna vznikla jako salaš v polovine 19. století prestavbou myslivny nedaleko puvodní hájenky jižne od zámeckého parku ve Slatinanech. Myslivna, postavená brzy po roce 1839, nemela však sloužit pro správu lesu, ale pro obcasný pobyt panstva v prírodním prostredí.

Budova se stala jedním z romantických prvku doplnujících auerspergské sídlo ve Slatinanech za Vincence Karla Auersperga, inspirovaného jeho cestou do Anglie v roce 1837. Švýcárna dostala podobu a úlohu salaše prístavbou dvou prízemních krídel k patrové myslivne. Po první svetové válce Švýcárna sloužila k ubytování auerspergských zamestnancu ci pozdeji zamestnancu státního hrebcína. Posledním obyvatelem Švýcárny byl do roku 1976 František Zeman. Pro majetkové nejasnosti postrádala stavba údržbu a Švýcárna se menila v ruinu.

Díky podpore EU mesto Slatinany opravilo objekt Švýcárny a umístilo do nej interaktivní muzeum starokladrubského kone. Zde se návštevník muže seznámit s problematikou chovu starokladrubských koní, s prubehem opravy celé stavby, s životem profesora Bílka – zachránce starokladrubských vraníku, dále se standardem starokladrubských koní, prohlídnout si box pro kone, vyzkoušet jízdu na kocáre a rízení konského sprežení a v promítacím sále shlédnout odborné i tematické filmy o koních , kování, reprodukci koní, životu koní a mnoho dalšího.

Švýcárnu najdete nad zámeckým parkem ve Slatinanech, návštevu muzea mužete spojit s výletem na Kocicí hrádek, nebo na blízkou rozlednu Bára s lanovým centrem.

EN

Incoming there can learn about the history and breeding Old Kladruby horses, with reconstruction and not only the history of the building, but also of Care. An important part of the museum is an exhibition devoted to Professor Frantisek Bilek, who is credited not only to rescue the Old Kladruby breed horses, but also for example the Przewalski horse. The interactive part of the young and old visitors can try saddling a horse bridle, hold in your hand the reins to coach, try cleaning the small plush Konica and others. In the next screening room may view a series of short and engaging thematic documents outlining their view of life not only horses, but also bring a lot of additional information about the object and the town museum Care.
Opening Times:
Otevírací doba: ÚTERÝ (Tuesday) – NEDĚLE (Sunday): 10 – 12 and 13 – 17 PONDĚLÍ (Monday) – ZAVŘENO (closed)

Rating: