Znak mestské cásti Praha 15 - Horní Mecholupy, Praha, CZ
33U E 468376 N 5543684
CoA of Prague 15 in public park on Holoubkovská street. The CoA is ocated on speciall device to supply water for dogs.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Praha 15 is a district in the southeast of the city of Prague with an area of 1,024.94 hectares, consisting of cadastral areas of Horní Mecholupy and Hhostivar. Praha 15 was established on the 18th November 1994. The administrative district (správní obvod) of the same name comprises municipal districts Prague 15, Horní Mecholupy, Dolní Mecholupy, Dubec, Petrovice and Šterboholy. The device was established by the Praha 15 local authority.
Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: Praha 15

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
The public park on Holoubkovská street.

Blazon (heraldic description):
opis znaku: Polcený štít, jehož pravá polovina je dělená. Nahoře je ve stříbře modrá kvádrovaná zeď o čtyřech stínkách a nad ní se vidí červená růže se zlatým semeníkem a zelenými kališními lístky. Spodní pole je stříbrno-červeně kosmo děleno hřebenovitým řezem o čtyřech a půl špicích. Vlevo je v červeném zlatá kvádrovaná zeď se stříbrným cimbuřím o čtyřech viditelných, z toho dvou celých, stínkách. Zeď je prolomena polovinou otevřené brány, která vyniká z poltící linie. Klenba brány je stříbrná se zlatým hlavním klenákem, křídlo vrat je přirozené barvy a má dva zlaté závěsy, vnitřek brány je černý. Z brány vyniká stříbrně obrněná ruka přirozených barev, která drží stříbrný meč se stříbrným jílcem a zlatou záštitou. Z poltící linie vyniká za zdí polovina kvádrované věže se zlatou valbovou střechou, zlatou makovicí na levém kraji střechy a s cimbuřím o dvou viditelných stínkách. Věž je prolomena trojdílným černým oknem se stříbrným rámem, z něhož je viditelná pouze levá polovina. Vlevo od věže je menší zlatá kvádrovaná věž s cimbuřím o třech stínkách, se stanovou střechou s se zlatou makovicí. Zeď je prolomena dvojdílným černým oknem se stříbrným rámem. Pravá polovina znaku respektuje historické symboly bývalých samostatných obcí Hostivař a Horní Měcholupy a vyjadřuje jejich současné spojení. Levá polovina zdůrazňuje souvislost s Prahou. V horním poli pravé poloviny štítu je znamení Hostivaře. Zeď symbolizuje místní tvrz, která dodnes existuje, modrá barva zdi připomíná Hostivařskou přehradu. Růže nad zdí je převzata ze znaku Viléma z Rožmberka (10. března 1535 - 31. srpna 1592), jehož osobou je ve znaku zmíněn nejvýznamnější vlastník Hostivaře: úřad nejvyššího purkrabí pražského, kterému obec patřila od roku 1578 až do poloviny 19. století. Vilém z Rožmberka tento úřad zastával od roku 1570 až do své smrti v roce 1592. Spodní pole pravé poloviny znaku je znamení Horních Měcholup. Odpovídá pravé polovině štítu znaku bývalé městské části Praha - Horní Měcholupy a je znakem jednoho z držitelů obce, Prokopa Bohuslavova ze staroměstského patricijského rodu Olbramoviců, který Horní Měcholupy koupil roku 1382. Levá polovina znaku je polovinou znaku hlavního města Prahy.

ulice Holoubkovská, Praha 15