Kweekschool voor Zeevaart - Leiden (NL)
Former Maritime School nowadays used as office.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

De Kweekschool voor Zeevaart in Leiden is in 1878-79 gebouwd in eclectisch neo-renaissancistische trant naar ontwerp van C. Blansjaar en P.C. Lancel. Het werd gebruikt als internaat van de Kweekschool voor Zeevaart, die in 1914 werd omgezet in een Opleiding voor leerling-officieren bij de Koninklijke Marine. Vanaf 1922 tot 1932 was hier een opleiding voor kustwacht-soldaten ondergebracht. Hierna volgden nog verschillende (militaire) bestemmingen, waar in 1973 een einde aan kwam. Nadat diverse tijdelijke gebruikers in het pand hadden gezeten, werd het in 2003 grondig gerenoveerd en werd een advocatenkantoor in het gebouw gevestigd.

Opleiding
De school werd in 1855 opgericht op voorspraak van Prins Hendrik en tijdelijk ondergebracht in een pand bij de Witte Poort aan het Galgewater. Zijn borstbeeld - een geschenk van de Leidse burgerij - is in 1879 boven de hoofdentree van het nieuwe hoofdgebouw geplaatst.

Blijkens artikel 31 van de statuten uit 1855 werden de kwekelingen onderwezen en geoefend [...] in uiteenlopende zaken, zoals daar waren: de kennis van de benodigde gereedschappen aan boord, de kennis van de ‘glazen en wachten’, het schoonschipmaken, het knopen, het splitsen, het enteren, het roeien en pagaaien en niet te vergeten de kennis van de verschillende rangen aan boord van ’s Rijks oorlogschepen. Voor de praktijklessen beschikte de school over twee oefenmasten en een door de Minister van Marine beschikbaar gestelde kanonneerboot.

De kwekelingen werden lokaal ook wel aangeduid als de Jantjes van Leiden, wat geen negatieve betekenis had, in tegenstelling tot het gezegde waar Jan van Leiden zijn naam aan heeft gegeven zich ergens met een jantje-van-leiden van afmaken. Op de school bestond een strenge tucht en werden goede matrozen afgeleverd.[1]

Gebouw
Het hoofdgebouw uit 1878 bestaat nog steeds en heeft inmiddels de status van rijksmonument. Het is gelegen op de hoek tussen het Noordeinde, de Witte Singel en het Galgewater. De plek is een voormalig bolwerk, waar in de 17e eeuw de molen van de familie van Rembrandt van Rijn gestaan zou hebben. De oorspronkelijke indeling van het gebouw was voor een belangrijk deel geïnspireerd op de indeling van een schip. Zo heeft de kap de vorm van een omgekeerde kiel. En doordat de kwekelingen sliepen in hangmatten konden de vertrekken snel van gebruik wisselen: eetzaal, slaapzaal of recreatiezaal.

Het in 1885 bij de school opgetrokken ontspanningslokaal is inmiddels gesloopt, evenals het in 1914-1915 gebouwd bijgebouw met gymnastieklokaal. Op de hoek van Weddesteeg en Galgewater staat nog de voormalige ziekenboeg die hoorde bij de kweekschool. Het pand is nu in gebruik als woonhuis.
source: Wikipedia)

English (abstract)
The Maritime School was built in 1878-79 in eclectic neo Renaissance style , and designed by C. Blansjaar and P. C. Lancel . It was used as a boarding Maritime students. In 1914 it was converted into a training school for Dutch officers of the Royal Navy

building
The main building has the status of a national monument . It is located on the corner between the Noordeinde , De Witte Singel and Hete Galgewater . The place is a former stronghold , where in the 17th century a mill of the family of Rembrandt van Rijn would have been
The original layout of the building was largely inspired by the layout of a ship.
Noordeinde 2A