Sousoší sv. Jana Nepomuckého - Kutná Hora, Czech Republic
Sousoší sv. Jana Nepomuckého pred hrbitovním kostelam Všech Svatých v Sedleci
Location: Středočeský kraj, Czechia

EN:
Statue of St. John of Nepomuk in front of Ossuary in Sedlec, Kutná Hora. It was built between 1705-1713 by Matej Václav Jäckel.

CS:
Sochu sv. Jana Nepomuckého vytvoril Matej Václav Jäckel v letech 1705 – 1713, což dokládají knihy memorabilní z ríjna 1713 St. ok. arch. Kutná Hora. Kde Bernard Dacický podává zprávu o svém porízení v prícine nové statue sv. Jana Nepomuského v Sedlci.

Jedná se o údajne nejvetší sousoší sv. Jana Nepomuského v Cechách. Na vysokém podstavci stojí svetec, sokl je ve spodní cásti ze trí stran zdoben reliéfy v mramoru, zobrazujícími sv. Judu Tadeáše (s kyjem), bl. Jana Sarkandra (natahován na skripec) a sv. Dismase (v bederní roušce s krížem). Podstavec obklopují sochy ctyr svetcu sv. Václava, sv. Floriána, sv. Prokopa a sv. Vojtecha. Celé sousoší je za balustrovým zábradlím, které má na svých pilírích umísteny koule a piniové šišky.

Jäckel, stejne jako Baugut, zpracovává místní pískovec, a tak jeho díla rovnež velice brzy podlehla vlivum pocasí. Sochy svetcu obklopující podstavec jsou již dnes nahrazeny kopiemi. Puvodní zustávají mramorové reliéfy a socha sv. Jana Nepomuckého. Jäckelovy reliéfy jsou mnohem plastictejší a nejsou zpracovány tak graficky, jako díla jezuity. Zobrazovanému svetci je venována maximální pozornost a neobjevují se zde prvky dotvárející prostor (cásti architektury, drapérie…).

A prestože socha sv. Jana z Nepomuku není rozpohybována žádným významným gestem, její forma se od díla Baugutova velice liší. Celkový postoj svetce je mekcí, prohnutí tela plynulejší. Drapérie se bohate rasí, detaily zdobení roucha jsou velice propracované,stejne tak svetcovy ruce sepjaté na prsou.

Zdroj: (visit link)
Style: Baroque