Slatinský hrbitov - Brno, Czech Republic
Slatinský hrbitov // Cemetery of Slatina
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Slatinský hrbitov byl založen v roce 1872 jako konfesijní hrbitov rímsko-katolické církve a od roku 1873 se na nem zacalo pohrbívat.
Uprostred hrbitova byl postaven vysoký železný kríž s Kristem Ukrižovaným. V roce 1911 byl hrbitov rekonstruován, upraven a rozšíren, v letech 1913–1914 obehnán zdí a uzavren kovanou bránou. Hned za ní byla postavena kaple, vysvecena 1. 11. 1914, a pitevna. Pozdeji pribyla márnice a skladište.
Od 3. 2. 1917 bylo dovoleno na hrbitove pochovávat zemrelé bez rozdílu náboženského presvedcení.
V letech 1933–1937 probíhala jednání místní samosprávy o nutném rozšírení plochy hrbitova, k cemuž došlo v letech 1941–1942. Hrbitov se poté rozšíril ješte i v letech 1973–1974 a i dnes (rok 2011) se o jeho dalším rozšírení uvažuje.
V soucasné dobe (rok 2011) má 0,32 ha a pocet hrobových míst se blíží 1.000. Je clenen na tzv. Starý hrbitov (skupina 1) a Nový hrbitov (skupina 2 a 3), pri cemž je jeho plocha predelena ctyrmi prícnými a šesti podélnými cestami. Mezi hroby významných osobností lze jmenovat hrob napr. Františka Šmahy, Antonína Tillhona, Reinholda Kellnera, Františka Šika, Elišky Kalousové-Mácelové-Adlerové, Josefa Krehlíka aj.
Ve stredu hrbitova se nachází i Cestný hrob umucených a zemrelých v dobe nesvobody 1939–1945 a hrobku rodiny Krejcích zdobí socha od slatinského rodáka sochare Miloše Vlcka.

EN:
Slatina cemetery was founded in 1872 as a denominational cemetery of the Roman Catholic Church, and since 1873 it began to be fully functional.
In the middle of the cemetery was built tall iron cross with Christ crucified. In 1911 the cemetery was restored, modified and expanded. In the years 1913-1914 was surrounded by walls and wrought-iron gate.

Zdroj/Source: (visit link)
Name of church or churchyard: Slatinský hřbitov