Park Lužánky - Brno, Czech Republic
Park Lužánky v Brne // Lužánky Park in Brno
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Lužánky Brno

V Brne byly císarem Josefem II. založeny Lužánky, první verejný park v ceských zemích. Puvodne tento park sahal až na svahy Cerných Polí. Táhlý hreben nad parkem, nazývaný Belvedere, byl až do druhé poloviny 19. století jeho soucástí a verejná zelen zde plynule precházela do soukromých zahrad. Práve v tomto prostoru zacala po roce 1860 nejstarší urbanizace brnenské rezidencní ctvrti, nazývané Cerná Pole (Schwarzfeld), kde byla pozdeji, v letech 1929-1930 postavena vila manželu Grety a Fritze Tugendhatových.

Architektonickou dominantou Lužánek se stal objekt Kasina od vídenského architekta Ludwiga Förstera (1853-55). Pred Kasinem byla v roce 1860 instalována kašna se skupinou putti od sochare Franze Melnitzkého, se kterým zde spolupracoval v Brne zacínající kameník Adolf Loos, otec slavného architekta. Soucasná podoba prírodne krajinárského parku vykrystalizovala v 50.-60. letech 19. století.

Zdroj: (visit link)

Park Augarten (Lužánky)

Joseph II, the Holy Roman Emperor, established Augarten (Lužánky), the first public park in the Czech Lands in Brno. The park originally reached all the way to the slopes of Cerná Pole. The elongated ridge above the park, known as Belvedere, was part of it up until the second half of the 19th century with the public greenery seamlessly turning into private gardens. The oldest city planning of the Brno residential district known as Cerná Pole (Schwarzfeld) came about in this area after the year 1860; this also being the location of Villa Tugendhat built later in 1929-1930 for Grete and Fritz Tugendhat.

The main architectural feature of the Augarten (Lužánky) was the Casino building by the Viennese architect Ludwig Förster (1853-55). A fountain with a group of putti by the sculptor Franz Melnitzký, who cooperated here in Brno with the young stonemason Adolf Loos, the father of the famous architect, was installed in front of the Casino in 1860. The current appearance of the natural landscaped park came into being over the 1850s-1860s.

Name: Lužánky

Street Location: Lidická