Obecni urad - Lipovec, Czech Republic
CZ: obecni urad v Lipovci // EN: Municipal office in Lipovec
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
Pocátky osídlení obce Lipovec je možno zaradit do 2. poloviny 13. století, kdy došlo ke kolonizaci rídce osídlené Drahanské vrchoviny. První písemná zmínka o Lipovci, který se uvádí pod nemeckým názvem Zybothslag, pochází až z roku 1349, kdy ho jako soucást holštejnského panství koupil Vok I. z Holštejna. V roce 1371, kdy Vok II. z Holštejna vložil své manželce veno na holštejnských vsích, mela obec již slovanské jméno Lypowka. Od konce 14. století stával v Lipovci panský dvur, který byl sídlem Voka IV. z Holštejna a Lipovce. V tomto období pravdepodobne existoval již i kostel, který se prvne pripomíná roku 1437, kdy holštejnské panství koupil Hynek z Valdštejna. V roce 1459 držel Lipovec Puta ze Sovince a Doubravice a po nem jeho synové. Od roku 1483 byl majitelem vsi Dobeš Cernohorský z Boskovic, o deset let pozdeji Hynek z Popuvek na Pozoricích a po nem jeho dcera Markéta. Roku 1550 získal Lipovec Jan Dubcanský ze Zdenína na Habrovanech. V roce 1567 se obec stala soucástí rájeckého panství, když ji koupil Bernard Drnovský z Drnovic. Od roku 1661 vlastnili Lipovec Rogendorfové a od roku 1763 Salmové. První soupis usedlých rolníku je z poloviny 17. století, kdy bylo v Lipovci 27 osedlých a 10 pustých gruntu.

Roku 1785 byla v obci obnovena samostatná farnost, s níž souvisejí pocátky školství v Lipovci; první samostatná školní budova byla vystavena v roce 1804. V roce 1811 byla na vzdálených panských pozemcích založena osada Marianín. Roku 1822 vyhorel starobylý kostel, nový kostel Narození Panny Marie, postavený v letech 1828–1842 v pseudogotickém slohu, byl vysvecen 8. zárí 1843. Školní budova, která po ruzných adaptacích a prístavbách slouží dodnes, byla zbudována v roce 1899. Po první svetové válce postavili lipovectí obcané, známí tradicí težby vápence a pálení vápna v selských vápenicích, dve moderní šachtové vápenky. Za druhé svetové války byla obec soucástí tzv. Vyškovské strelnice. Z puvodních 1266 obyvatel bylo v letech 1943–1944 Nemci násilne vystehováno 1087 obcanu, z nichž vetšina se po osvobození vlasti vrátila do rodné obce. V letech 1956–1958 byl na kopci Kojál nad vsí zbudován televizní a rozhlasový vysílac. Stožár vysílace, který je dominantou kraje, merí po celkové rekonstrukci 340 metru.

Obec, jejíž cást katastru leží v Moravském krasu, je clenem Spolku pro rozvoj venkova Moravský kras. Pres Lipovec vede zelená turistická stezka, katastrem obce procházejí cyklotrasy c. 5078, 5079B a 5080.

V letech 1986-2010 pusobil jako starosta František Kopriva, od voleb 2010 tuto funkci vykonává Ing. Tomáš Zouhar.

EN:
The origins of the village settlement Lipovec may be included in the second half of the 13th century , when the colonization of sparsely populated highlands Drahanské . The first written mention of Lipovci that is placed under the German name Zybothslag , dates back to 1349 when it holštejnského as part of the estate was purchased by Vok I. from Holstein . In 1371 , the Wok II . from Holstein put his wife's dowry to holštejnských villages , the village had already Slavic name Lypowka . From the late 14th century became the Lipovci farmyard, which was based Vok IV . from Holstein and Lipovce . In this period probably existed and the church , first mentioned in 1437 , when the estate was purchased by Hynek Prim'Holstein of Wallenstein. In 1459 held Lipovec Puta of Sovince and Doubravice and after his sons. Since 1483, the owner of the Montenegrin village Dobeš Boskovic , ten years later Hynek of Popuvek to Pozorice and after him his daughter Margaret. In 1550 won the Lipovec Jan Dubcanský of Zdenína to Habrovany . In 1567 the village became part rájeckého estate when it was bought by Bernard Drnovský of Drnovic . From 1661 owned Lipovec Rogendorfové and from 1763 Salm . The first list is settled peasants from the 17th century , when it was in Lipovci 27 settlers and 10 deserted farmhouses .

In 1785 the village was restored separate parish , which relate to the beginnings of education in Lipovci , the first separate school building was built in 1804. In 1811 was the distant feudal land based settlement Marianín . In 1822, burned down the old church , the new church of the Nativity of the Virgin Mary, built in the years 1828 to 1842 in Neo-Gothic style , was consecrated on 8th zárí 1843rd The school building, which after various adaptations and additions used today, was built in 1899. After the First World War, built lipovectí citizens known tradition of mining of limestone and lime burning in rustic kiln, two modern shaft lime kilns . During the Second World War the village was part of the Vyškov shooting range . Of the original 1,266 inhabitants in the years 1943-1944 the Germans forcibly evicted 1,087 people , most of them after the liberation of their homeland returned to his native village. In the years 1956-1958 he was on the hill above the village built Kojál television and radio broadcaster . Mast transmitter , which dominates the region , measured after a total reconstruction of 340 meters.

The village , which is part of the land in the Moravian Karst is a member of the Association for Rural Development Moravian Karst . Despite Lipovec leading green tourist trail , land of the village through the cycle route No. 5078 , 5079B and 5080th

In the years 1986-2010 he served as mayor Francis Nettle, since the election of 2010 this function is performed by Ing . Tomáš Zouhar.

Otevírací doba (Opening hours):
Wednesday: 7:30 to 4:30 p.m.