No. 126, Ledec N/S - Sazava, CZ
Ledec nad Sazavou Chateau.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

EN
In the 13th century, a Gothic castle was founded on a bank of the Sázava river, which was reconstructed to a Renaissance chateau three centuries later and adapted to suit the then-modern Baroque style in the 17th century. In 1920s it has become a town museum, the showpieces of which are still exhibited in the original display cases and according to then museum custom. The rotund tower provides a vista of rolling landscape of the Sázava Basin.

CZ
Hrad z první poloviny 13. století byl postupne prestaven renesancne, barokne a naposledy po požáru roku 1879. Zachovalo se množství stavebne architektonických prvku - válcová vež, renesancní lodžie, dve brány. Muzeum se nachází v prízemí Malého paláce na horním nádvorí hradu. Expozice je ojedinelá zpusobem instalace, který je ukázkou zpusobu muzejní prezentace ve 30 letech 20. století. Exponáty približují historii mesta, vystaveny jsou výrobky a náradí zdejších remeslníku, cechovní památky, bohatá je numismatická sbírka a sbírka obrazu. Sbírka zbraní je umístena v sále s unikátní sgrafitovou výzdobou stropu. V galerii muzea lze shlédnout behem roku krátkodobé výstavy obrazu a fotografií. V areálu hradu se v letních mesících konají príležitostná vystoupení šermíru, divadelníku a hudebníku.
Od roku 2007 je v letních mesících zprístupnena hradní vež, bergfritového typu, vysoká 32 m, pocházející z poloviny 13. stol. Po absolvování 111 schodu je pusobivý výhled po okolí.
Opening Times:

Rating: