CoA of Vilém z Rožmberka and CoA of Anna Marie Rožmberská z Bádenu - Ceský Krumlov, Czech Republic
33U E 449888 N 5406885
Erby Viléma z Rožmberka a jeho tretí manželky Anny Marie Rožmberské z Bádenu // CoA of William of Rosenberg and his third wife Anna Marie Rosenberg von Baden
Location: Jihočeský kraj, Czechia

CS:
... patril mezi nejvýznamnejší predstavitele rodu. Do politického života vstoupil velmi záhy, nebot se ve svých 16 letech ujal správy rodového majetku. Za rezidencní sídlo zvolil ceskokrumlovský hrad, který nechal renesancne prebudovat na zámek. Také dbal na hospodárský rozvoj svého panství, zde se opíral o svého regenta Jakuba Krcína z Jelcan. Byl tolerantním katolíkem, i když v Ceském Krumlove založil jezuitskou kolej - Horní c. p. 154. Jako nejvyšší purkrabí pražský pusobil v diplomatických službách císare Maxmiliána II. a císare Rudolfa II. Habsburského. Byl celkem ctyrikrát ženat, ale ani z jednoho manželství se nedockal potomka, proto po jeho smrti prešla správa majetku na Petra Voka z Rožmberka.

Znakem jihoceského rodu Rožmberku byl symbol cervené petilisté ruže se zlatým stredem na stríbrném poli, nebot páni z Rožmberka byli jednou z rodových vetví rodu Vítkovcu. V roce 1556 polepšil Vilém z Rožmberka rodový znak o zlaté brevno s cerným hadem a strídající se cervené a stríbrné kosmé pruhy ve spodní cásti erbu, což byl symbol italského knížecího rodu Orsiniu, se kterým meli být Rožmberkové údajne sprízneni. Jako štítonoši se casto objevují dva medvedi, protože orsa znací v italštine medvedici. Erbovními zvíraty posledních Rožmberku se stali medvedi, kterí se od dob Vilémových chovají v hradním príkopu.

Byla tretí manželkou Viléma z Rožmberka, se kterým uzavrela snatek na ceskokrumlovském zámku v lednu 1578. Pri tomto veselí, které trvalo nekolik nekolik dní, bylo zkonzumováno 40 jelenu, 20 kusu další vysoké zvere, 30 tetrevu, 2 050 koroptví, 150 volu, 546 telat 654 vepru, 450 beranu, 5 135 hus, 3 166 kurat, 18 000 kapru, 10 209 štik, 312 000 raku a 30 000 vajec. S tímto snatkem souvisí také rozsáhlá stavební cinnost na ceskokrumlovském zámku (renesancní pokoje zámku) ve druhé polovine 70. let 16. století, na které se podílel také dvorní malír Gabriel de Blonde. Anna Marie Rožmberská je pochována po boku svého manžela v kostele sv. Víta.

Zdroj: ( Visit link ) a ( Visit link )

EN: