Znak opata Augustiniánského opatství - Brno, Czech Republic
Znak opata Augustiniánského opatství
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Znak opata Augustiniánského opatství se nachází na budove dnešního katastrálního úradu (Moravské námestí 1). Erb byl na budove pravdepodobne umísten pri generální prí(e)stavbe celého konventu Moricem Grimmem na zacátku 18 století. Z té doby se však nezachovaly informace o tom, kdo presne byl opatem, tedy jméno je neznámé. Pokud nekdo ví více informací, rád jimi listing doplním.

Augustiniánské opatství na Starém Brne
Rád augustiniánu-poustevníku byl založen v roce 1244 a má za sebou dlouhou tradici ucení a vzdelávání v oblastech umení i ved. Na Morave byl rád ustaven v roce 1350 listinou moravského markrabete Jana Jindricha z Lucemburku a potvrzen v roce 1356 souhlasem papeže s doporucením olomouckého biskupa. Klášter si behem let získal povest živého centra teologie i kultury a pritahoval známé filozofy, muzikology, matematiky, botaniky a mnohé jiné.

Puvodní komplex, založený augustiniány v roce 1347 na okraji mesta u Rýnské brány, byl v 15. století prestaven po požáru pri husitských nájezdech. V roce 1653 venovala Sibylla Polyxena Francesca von Montani (komtesa von Thurn und Walsassin) peníze na založení Augustinianské thurnovské nadace. Tato instituce se pozdeji podílela také na tom, že Leoš Janácek (1854-1928) mohl zustat v Brne jako vedoucí Brnenského sboru.

V roce 1752 byl konvent papežem Benediktem XIV. povýšen na opatství. Poté, v roce 1783 behem panování habsburského císare Josefa II., byli reholníci prinuceni opustit svuj domov a presídlit do bývalého cisterciáckého kláštera na Starém Brne, kde sídlí dodnes. Šestým opatem rádu byl Gregor Mendel; soucasným je Lukáš Evžen Martinec - jedenáctý v poradí - a práve jeho zásluhou je postupná obnova opatství (od roku 1996).

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Ecclesiastical (prelates and their seats)