Znak rádu menších bratrí konventuálu (Orlí) - Brno, Czech Republic
Znak rádu menších bratrí konventuálu na ulici Orlí
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Žebravý rád minoritu byl založen roku 1209 sv. Františkem z Assisi a jeho reholi potvrdil v tomtéž roce papež Innocenc III. Již od poloviny 13. století se zacal rád štepit na prísnejší a mírnejší observance (ustanovení rehole). Sami minorité casem zmírnili puvodní reholi, ale až do roku 1443 trvala jednotná organizace. Mezi zastánce prísnejší observance patrili sv. Bernardin Sienský (bernardini), sv. Petr z Alcantary (alkantarini) a i v Cechách pusobící Jan Kapistrán. Od roku 1443 byli ustanoveni dva vikári: predalpský a zaalpský. V cele rádu stál generál. Roku 1519 však došlo pri generální kapitule k rozštepení na dva samostatné rády – minority (rád menších bratrí konventuálu) a františkány. Papež Lev X. (1513-1521), z jehož popudu se generální kapitula konala, vydal pak pro minority roku 1517 bulu, podle níž meli minorité právo volit vlastního generála. Generálovi pomáhá sekretár, asistent a prokurátor.

Rád se delí na provincie v cele s provinciálem. Provincie se dále delí na kustodie rízené kustodem, do nichž vždy patrí nekolik konventu. V cele konventu stojí kvardián, jenž má nekdy zástupce – vikáre. Rád má kneze a laické bratry a cleny III. rádu sv. Františka (terciári). Novicmistr je predstavený novicu. Rád koná generální, provincní a konventní kapituly, na nichž volí rádové funkcionáre. Definitori jsou zvláštní funkcionári v provincii. Rád udržoval až do pocátku 20. století tzv. „affiliaci“, podle níž byl clen po složení slibu priclenen (afiliován) k nekterému konventu, do nehož byl pak jako starý preložen.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Ecclesiastical (prelates and their seats)

Full name of the bearer: Řád menších bratří konventuálů

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
Nad vjezdem do areálu

Material / Design: Stucco

Blazon (heraldic description):
kříž různé barvy s paprsky vycházejícími z mraků a dvě zkřížené paže (paže Pána Ježíše Krista a paže sv. Františka z Assisi) s červenými stigmaty Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%A1d_men%C5%A1%C3%ADch_brat%C5%99%C3%AD_konventu%C3%A1l%C5%AF

Orlí Brno Czech Republic