Dva Platany na Zvonarce - Brno, Czech Republic
33U E 618163 N 5449550
CZ: Dva pamatné stromy Platan javorolisty v Brne. // EN: "Two Memorial trees" Platanus x hispanica in Brno.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
V blízkosti rušné komunikace Zvonarka , nedaleko nového autobusového nádraží , približne v její polovine pri areálu firmy Autonova , se nacházejí dva mohutné exempláre platanu javorolistých . Jejich koruny stínící barokní sochu sv. Jana Nepomuckého jsou opravdu impozantní . Doufejme jen , že tyto stromy nepotká takový osud jako 650 let starou Žižkovu lípu v Sobcicích nedaleko Jícína . Tam bylo rozhodnuto , že strom poškozuje sochu a lípa byla skácena . Na tomto osudu starého stromu vidíme , že naprostá neúcta k prírode vede k nenahraditelným ztrátám . Verme , že tyto nádherné stromy nic takového nepotká a budou i nadále prospívat , tak jako dosud . Pri procházkách mestem je velmi vhodné neopomet tuhle ulici , je tu opravdu co k videní .

První platan nacházející se blíže k silnici mel v roce 2004 " kolem pasu " ve výšce 130 cm nad terénem celých 515 cm . Jeho kolega na druhé strane svatého Jana mel v témže roce obvod 495 cm . Z techto impozantních rozmeru je patrné jak mohutné stromy to jsou .

Platany jsou mohutné opadavé stromy z celedi platanovitých . Rod Platanus zahrnuje približne deset druhu , z nichž vetšina roste na území USA a Mexika . Stromy dorustající v dospelosti do 40 metru výšky s korunou rozložitou o prumeru kolem 35 metru . Rovný kmen je krytý nekolika vrstvami borky , jež se postupne odlupuje a vytvárí nápadné šedo , hnedo , žluto , zelené skvrny . Je okrasný touto typickou barevnou borkou . Stanovište preferují slunné a chránené , jsou dosti mrazuvzdorné . Jsou to hlubokokorenící strony a vyhovují jim pudy vlhké píscité , jílovité a vápenité . Kvetou v kvetnu nacervenalým kvetenstvím hlávky , plody jsou nažky .

Je to hodnotná sadovnická drevina a jejich využití spocívá v okrasné výsadbe jako solitéra do parku , velkých zahrad a k tvorbe stromoradí . Velmi dobre odolávají mestskému znecištení , zasolení a snáší hluboké prorezávání , regeneruje . Proto se mnoho let používá do mestské zelene z duvodu cištení ovzduší . Platany zacínají rodit nepravidelne ve veku kolem dvaceti let a stromy se dožívají veku nekolika staletí . V dnešní dobe jsou pestovány v celé Evrope s vyjímkou jejích nejsevernejších oblastí . U nás se pestuje hlavne platan javorolistý od roku 1835 .

Platanové drevo je svetlé , barevné , používá se v truhlárství a na intarzie .

Množí se semeny nebo rízky .

Za památné stromy je možno prohlásit stromy , jejich skupiny nebo stromoradí , které vynikají svým vzrustem nebo vekem , tvorící významné krajinné dominanty , zvlášte cenné dreviny i nepuvodních druhu a v neposlední rade i dreviny historicky cenné , které jsou památníky historických událostí nebo se k nim vztahují ruzné povesti a báje .

Pri výberu stromu za památné je treba zvážit jak duvody pro jejich ochranu , tak zdravotní stav a možnost dalšího vývoje . Za památný je možno prohlásit i strom již odumrelý nebo torzo stromu .

Památné stromy se vyskytují nejen v extravilánech a v okrajových cástech mest a obcí , ale i prímo v jejich centrech a mnohdy tam sdílí težký údel v mestském prostredí .

Památné stromy je zakázáno poškozovat , nicit a rušit v jejich prirozeném vývoji . Samozrejme to platí i pro ostatní dreviny i když nejsou chráneny státem . Každý památný strom má své ochranné pásmo , ve kterém není povolena žádná , pro památný strom škodlivá , cinnost . Veškeré stromy , které byly na území Ceské republiky vyhlášeny za památné jsou evidovány v ústredním seznamu Agentury ochrany prírody a krajiny CR v Praze . V terénu jsou tyto stromy oznaceny tabulkou s malým státním znakem CR a nápisem památný strom nebo skupina památných stromu . Muže být doplnena informacní cedulí s údaji vážícími se k danému exemplári ci exemplárum .

Zdroj:

EN:
Near a busy road Zvonarka , near the new bus station , approximately in her mid Autonova at the company premises , there are two huge specimens of sycamore javorolistých . Their crown shading Baroque statue of St. . John of Nepomuk is really impressive. Let's just hope that these trees will not meet such a fate like 650 years old lime tree in Žižkovu Sobcice near JICÍN . There it was decided that the tree damages a statue of a linden tree was felled . The fate of this old tree , we see that the absolute disrespect for nature leads to irretrievable loss. Let us hope that these magnificent trees anything like he meets and will continue to thrive , as they have. Strolling around the city is very suitable neopomet this street , there's really nothing to see.

First sycamore located closer to the road was in 2004, " waist " at a height of 130 cm above the ground throughout 515 cm . His colleague on the other side of St. John was in the same year circumference 495 cm . Of these epic proportions is seen as massive trees are.

Platano are huge deciduous trees of the family platanovitých . Platanus genus includes about ten species, most of which grow in the U.S. and Mexico. Trees growing in maturity up to 40 meters in height with broad shoulders crown diameter of about 35 meters . Straight trunk is covered with several layers of bark that gradually peels and creates a striking gray , brown, yellow , green spots . Is this typical colorful ornamental bark . Habitat prefer a sunny and sheltered, they are quite hardy. They are deep- strony and meet them moist soil sandy, clayey and calcareous . They bloom in May reddish inflorescence cones, fruits are achenes .

It is a valuable orchard trees and their use is ornamental planting as a specimen in parks and large gardens and alleys creation . Very good resistance to urban pollution , salinization and tolerates deep pruning , regenerates. Therefore, it is used for many years in urban green cleaning the air . Platano begin fruiting irregularly around the age of twenty years and the trees are reaching the age of several centuries . Nowadays they are grown throughout Europe, with the exception of its northernmost region. For us it is grown mainly London Planetree since 1835.

Platanov wood is bright, colorful , used in joinery and marquetry.

It reproduces by seeds or cuttings .

For memorial trees can declare trees , groups or rows of trees, which stand out for their height and age, forming a significant dominants , particularly valuable trees and non-native species and not least historically valuable tree species , which are monuments of historical events or refer to them rumors and myths .

When selecting a tree for a memorable is to be considered as reasons for their protection, and health and development opportunities. For a memorable may be declared and the tree already necrotic or torso tree.

Memorial trees are found not only in rural areas and in the outskirts of towns and villages, but also directly in their centers , and often there is shared plight in an urban environment .

Memorial trees is forbidden to damage , destroy or interfere in their natural development. Of course this also applies to other species when they are not protected by the state . Each tree has its memorable protective zone in which there is no authorized , for a memorial tree damaging activity . All the trees that were in the Czech Republic announced memorable are registered in the Central List of Agency for Nature Conservation and Landscape in Prague. In the field, these trees are marked with a small table with the national emblem of the Czech Republic and sign a memorial tree or group of protected trees . It may be supplemented with an information sign with the data binding to a given specimen or specimens.

Source:
Genus/Species: Platanus acerifolia L.