Kríž a smírcí kríž - Sivice, Czech Republic
Kríž a smírcí kríž u obce Sivice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Barokni kriz z roku 1772. Puvodni dreveny pochazel z dilny rezbare Johana Burhala z Jihlavy. Nechal ho zbudovat celolanik Martin Hula na pocest Ondreje Zavrela, ucastnika selskych nepokoju.

Smirci kamen patri mezi nejstarsi pamatky v obci. Povest vypravi, ze kamen zasadili do zeme na pocatku 9. stoleti Konstantin a Metodej, kteri zvestovali krestanskou viru na Velke Morave. Druha verze klade puvod kamene do konce 10. stoleti. Tento kamen mel zaznamenat zastaveni Slavníkovce Vojtecha na jeho ceste do pohanskych Prus.Puvodne stal v prikope silnice mezi Sivicemi a Tvaroznou, proto je ve starsi literature uvaden jako Tvarozna. Nyni stoji na zacatku Sivic ve smeru od Tvarozne.

EN:
Baroque cross from the year 1772. It was built by Martin Hula in honor of Ondrej Zavrel (participant of peasant unrests).

Conciliation cross (stone) is among the oldest monuments in the village. Legend says that the stone was put here at beginning of the 9th century by Constantine and Methodius, who preached Christianity in Great Moravia. The second version places the origin of the stone in the late 10th century.

Zdroj/Source: (visit link)
Type of cross: Latin cross