Husuv sbor - Turany, Brno, Czech Republic
Husuv sbor v Turanech
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
"Husuv sbor v brnenské ctvrti Turany je chrám církve ceskoslovenské husitské postavený v letech 1927–1928.

Bohoslužby nove založené husitské církve byly v provizorních prostorách v Turanech usporádány již od prelomu let 1922 a 1923. Roku 1924 byla zahájena sbírka na výstavbu sboru, o rok pozdeji dodal plány stavby turanský rodák, architekt Jaroslav Kincl. Samotná stavba zapocala roku 1927, kdy byl 14. srpna položen základní kámen. Ke slavnostnímu otevrení sboru došlo 1. cervence 1928 za úcasti olomouckého biskupa.

Jedná se o jednoduchou sálovou stavbu se sedlovou strechou, pred jejímž prucelím se nachází vež a prízemní arkádová chodba. Nekterá literatura uvádí, že sbor má kubistické prvky, i když to není zcela presné.

Prucelí sboru je zapsáno v seznamu kulturních památek Ceské republiky."

EN:
Hussite Church in Brno-Turany is the temple of the Czechoslovak Hussite Church built in 1927-1928. It is a simple hall building with a gabled roof. In front of façade is located tower and ground arcade hall. Some literature suggests that the church has a cubist elements, although it is not entirely accurate. The facade of the church is entered in the list of cultural monuments in the Czech Republic.

Zdroj/Source: (visit link)