No. 1011, Mesto Bystrice n. Pernstejnem, CZ
Bystrice n. Pernstejnem Town.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

EN
The town was given its name after a stream, which was referred to as Rícka (Little river) in historical sources, and called Bystricka by the locals.

1580 is the year of the biggest importance in the history of the town. At that time, emperor Rudolf II granted Bystrice the status of town together with new privileges.

Source and more information: (visit link)

CZ
Mesto dosáhlo vetšího rozmachu po reformách Marie Terezie a Josefa II. Bystrice se stala jednou ze trí nejduležitejších oblastí výroby sukna na Morave. Rozvoj byl však postaven pouze na rucní soukenické výrobe – bylo zde 230 soukenických mistru (1834). Velký požár 18.zárí 1841, kdy shorelo 116 domu, 60 plných stodol, radnice a kostel a následný rozvoj tovární výroby jinde privodil hluboký úpadek mesta a postupný úbytek obyvatel.

Vzhledem k trem pustošivým požárum není mesto bohaté na historické památky. K tem nejvýznamnejším patrí farní kostel sv. Vavrince. Zasvecení napovídá, že jeho pocátky spadají do doby kolonizace. Puvodne rane gotický kostel ze 13. století prošel nekolika prestavbami. Koncem 15.století byl kostel opevnen a postavena samostatná vež. K zásadní prestavbe kostela došlo v letech 1751 – 1754, kdy dosavadní jedna vež byla zborena, lod prodloužena a zvýšena, v prucelí postaveny dve veže a po stranách bocní lode s kruchtami. Po velkém požáru mesta byla v roce 1873 provedena úprava prucelí do dnešní podoby, kupole veží jsou z let 1979 – 1981 a kopírují ty z poloviny 18.století.

Rating: