Ruins of the castle Templštejn
ruins of the castle Templštejn
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

EN:
Templštejn find the ruins of the castle on a steep cliff above the river Jihlava about 2 km northwest of the village Jamolice (7 km from the Moravian Krumlov).
The castle was built by the Knights Templar in the late 13th century. The original core was bezvežové Pentagon.
Castle after the disposal of the Knights Templar won in 1312 and Bertold Pirkner 1379 Lords of Lipa to join the Krumlov castle estate. According to archaeological findings dating was abandoned sometime in the mid 16 century.
Templštejn, which has never been conquered, disappeared probably due to the great fire, as can be deduced from the charred beams dug, locks and other metal objects.
From the ruins of a marked trail into the valley of the Jihlava River.

Source: ( Visit link )

CS:
Templštejn je zrícenina hradu v Jamolicích, od centra obce vzdálená asi 3 km. Nachází se skalnatém ostrohu nad pravým brehem reky Jihlavy. Je to jeden z mála hradu založený na Morave Rádem templáru.
Jsou dochovány zbytky paláce, cást pláštového opevnení, brána a zbytky studny. Pred areálem hradu na kopci jsou také zbytky štítové zdi, založené pozdeji. Nádvorí jsou pokryta nekolikametrovou vrstvou sutin. Žádný rozsáhlejší archeologický pruzkum se zde neuskutecnil.
Historie hradu
Komenda rádu templáru v nedalekých Jamolicích se uvádí již roku 1279. Hrad Templštejn byl založen mezi léty 1281-1298. Puvodne se jednalo o hrad o rozmerech 40 a 30 metru. Toto jádro se však zacalo postupem doby rozširovat. To však bylo již za pozdejších majitelu, protože již roku 1312 byl temlárský rád zrušen a majetek zkonfiskován.
Hrad koupil Bertold Pirkner a roku 1349 ho prodali jeho synové Pribíkovi ze Šelmberka. Roku 1379 ho vlastnili páni z Lipé, kterí hrad rozšírili a prestavovali. V roce 1482 se hrad stal centrem Osovských z Doubravice. Pozdeji však páni z Lipé získali hrad zpet. Poslední majitel Pertold z Lipé se úcastnil v letech 1618-1620 stavovského povstání, takže mu bylo panství zkonfiskováno. V té dobe však byl hrad již pustý, uvádí se, že zanikl již pred polovinou 16. století vlivem požáru.
Do roku 2011 areál nebyl udržován a byl stravován vegetací. Lesy Ceské republiky, které zríceninu vlastnily, ji nabídly v roce 2011 ve verejné souteži k prodeji, koupil ji za 1,2 milionu Kc David Hamza, profesí odborník na pozemní stavby. Neplánuje vetší stavební úpravy, hodlá zríceninu ve spolupráci s památkári zakonzervovat s využitím prírodních materiálu a historických postupu. Hodlá si postavit malý drevený srub na kraji zríceniny a vybudovat drevený most propojující hradbu s palácem. Zatím zde pracuje sám, ale nevylucuje, že se kolem nej vytvorí parta nadšencu.

Zdroj: ( Visit link )
Type: Ruin