PP Junácká louka - Brno, Czech Republic
Prírodní památka Junácka louka // Nature monument Junácká louka
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Základní údaje

Zbytek luk v rozlehlých lesích prírodního parku Podkomorské lesy byl za chránené zemí s plochou 5,034 ha vyhlášen v roce 1989. Území leží na levém brehu Brnenské prehrady naproti hradu Veverí a je snadno prístupné po nove vybudované lávce ze zastávek lodní nebo autobusové dopravy. Chránené území zaujímá zbytek dríve rozlehlejších zemedelsky využívaných pozemku. Na cásti z nich je postaveno rekreacní stredisko, cást se zmenila v lada postupne zarustající drevinami.

Stanovište
Mírný svah jihozápadní expozice v nadmorské výšce 240–260 m je clenený tremi nízkými agrárními terasami, které jsou dokladem dlouhodobého zemedelského využití pozemku. Na granodioritech brnenského masivu s pomístními prekryvy svahových a sprašových hlín vznikly hluboké hlinito-píscité mezotrofní kambizeme, minerálne stredne zásobené. Pudní profil je modifikován dlouhodobou kultivací. Díky slunné expozici jde o teplou polohu v mírne teplé klimatické oblasti.

Živá príroda
Typické je tu spolecenstvo kosených kvetnatých mezofil-ních luk s prevahou ovsíku vyvýšeného. Z trav se dále vyskytují napr. srha lalocnatá, lipnice lucní, kostrava lucní, treslice prostrední, na nekosených cástech se šírí expanzivní trtina krovištní. Návštevník se zde muže seznámit s celou škálou typických lucních bylin, roste zde napr. svízel bílý a žlute kvetoucí vonavý svízel syrištový, dále štírovník ružkatý, cernohlávek obecný, jetel lucní, cicorka pestrá, chrpa lucní, šalvej lucní, repík lékarský a kakost lucní. V ochranném pásmu se nachází jediná známá lokalita vzácného horce krížatého na území Brna. Na jižním okraji louky je fragment suchého trávníku s výskytem kostravy waliské, smelku štíhlého, materídoušky casné a marinky psí. Meze mezi terasami jsou souvisle zarostlé stromy a keri, roste na nich i chránený drín jarní, v krovinách hnízdí napríklad tuhýk obecný. Na slunných místech mužeme pozorovat ješterku obecnou. Druhove bohatá je entomofauna, jedná se o jednu z druhove nejbohatších lokalit denních motýlu v okolí Brna."

Zdroj: Rezekvitek ( Visit link )

EN:

"Junácká louka is a natural monument, which is located in the district of Brno-city, cadastral Knínicky. It is a meadow about the size of about five hectares on the left bank of the Brno dam complex natural park Podkomorské lesy, geographically belongs Hornosvratecké vrchovine. On the opposite side of the dam there is a castle Veverí and other natural monument Kulny. This protection is particularly rich flora and frequent occurrence Gentiana cruciata that in the Czech Republic is very endangered species."

Source: Wikipedie ( Visit link )
Park Type: Day Use