Mestské muzeum a muzeum J. V. Sládka - Zbiroh, CZ
Town Museum, founded in 1933.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Mestské muzeum, založené roku 1933. Mestské muzeum se v soucasné dobe nalézá v prízemí budovy Sládkova muzea. Stálá expozice dokumentuje vývoj železárství a cechu provozovaných na Zbirožsku, zaniklé cvockarské remeslo a období podnikání „Krále železnic“ B. H. Strousberga. Trvalá výstava dále pripomíná továrnicku Václava Jíši na kurácké náciní. Soucástí expozice je také selská jizba vybavená starožitným venkovským malovaným nábytkem z 19. století. V muzeu probíhají krátkodobé výstavy a kulturní akce. Soucástí muzea je bohatá knihovna.

Town Museum, founded in 1933. The permanent exhibition documents the development of the local iron and guilds industry, extinct crafts and "King of railways" B.H. Strousberg. The permanent exhibition also recalls local smoking utensils factory. The exhibition is also a rustic room equipped with antique rustic painted furniture from the 19th century. In the short-run museum exhibitions and cultural events. The museum is rich library.
Theme:
Local history, concetrated on local industry and crafts.