Studanka Vinohrady - Podoli u Brna, Czech Republic
CZ: studanka Vinohrady // EN: Natural Spring Vinohrady
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
Tento pramen byl známý už v minulosti a podle historických podkladu prinášela jeho voda osvežení lidem pracujícím na poli, pocestným i procesím, která touto cestou chodila na pout až do vzdálených Krtin. Studánka poskytovala vodu i dríve fungujícímu podolskému pivovaru, ke kterému byla voda privádena dreveným potrubím uloženým v zemi. Dnes je voda ze studánky duležitá predevším pro volne žijící živocichy, kterí mají díky vytékající stružce a nekolika tunkám snadno dostupný zdroj vody. Vzhledem k prítomnosti koliformních bakterií pramen bohužel nevyhovuje nárokum na pitnou vodu. Mapování studánek a kvality jejich vody probehlo v rámci projektu Podolské studánky a prameny, který spolufinancoval Jihomoravský kraj z prostredku na podporu environmentální výchovy a vzdelávání.

EN:
This spring has been known in the past and according to historical documents brought his water recreation for people working in the field, to travelers and the procession, which by the way went on a pilgrimage to the distant and christenings. Fountain provided water and formerly functioning podolskému brewery, which was water via pipes stored in the ground. Today, the water from the well particularly important for wildlife who have a trickle flowing through a few tunkám readily available source of water. Due to the presence of coliform bacteria spring unfortunately not suitable for drinking water requirements. Mapping the wells and the quality of their water held within the project Podolské wells and springs, which co-financed the South Moravian Region of funds to support environmental education.
Public or Private Land?: Public

Public Land Fees?: none