Erby u Pivovaru / CoAs at Brewery - Cerná Hora, Czech Republic
Four CoAs at Cerná Hora Brewery // Ctyri erby u Pivovaru Cerná Hora
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Ctyri erby se nacházejí u Pivovaru Cerná Hora. Jedná se o erb rodu Friesu, rodu Liechtensteinu, rodu Cernohorských z Boskovic a znak rádu Templáru na Cerné Hore.

rod Cernohorských z Boskovic
V erbu vždy nosili znamení zvané hreben, což je krokev o sedmi hrotech. Sedlácek uvádí puvodní barvy jako cervený hreben ve stríbrném štítu, což je však omyl. Erbovní kniha Konrada Schnitta v Basilejském archivu z 15. století má prokazatelne barvy známé i z pozdejších dob – cervený štít se stríbrným ci bílým[1] hrebenem. Klenotem jsou dva dubové veníky na cerveném sametovém polštári. Totéž vyobrazení je patrné na znaku vytesaném na portálu zámku Cerná Hora.

Zdroj: (visit link)

rád Templáru na Cerné Hore
Znakem rádu byly bílé plášte, doplnené záhy o typické cervené kríže. Podoba kríže nebyla presne stanovena a jeho podoba byla takrka libovolná, nejcasteji to byl rovnoramenný kríž cervené barvy s rozšírenými konci (kríž tlapatý). V jistých prípadech se objevuje i kríž cerné barvy. Odevy cerné ci hnedé barvy s cerveným krížem nosili prostí clenové bez šlechtického puvodu (rádoví bratri a seržanti), duchovní (rádoví kaplani) a turkopolové.

Zdroj: (visit link)

rod Liechtensteinu
Puvodne meli zlatocervene delený štít, v 16. století se objevuje ctvrcený erb s polepšením, od roku 1709 je znak totožný se znakem jejich knížectví. Srdecní štítek je shodný s puvodním erbem, v prvním poli má slezskou orlici, v druhém zelenou routovou korunu pokosem na zlatých a cerných pruzích, ve tretím poli znak Opavska, ve špici krnovský lovcí roh, ve ctvrtém poli harpyji (orla s dívcí hlavou), což je symbolem Východního Fríska.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: rod Friesů, rod Liechtensteinů, rod Černohorských z Boskovic, řád Templářů na Černé Hoře

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
Mezi sochami před pivovarem v Černé Hoře