Muzeum pivovarnictví - Cerna Hora, Czech Republic
Muzeum pivovarnictví v Cerné Hore
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

MUSEUM OF BREWING

Let us show you how the brewing process improved from past till present time. Permanent exhibition of brewing is situated in the original brewery premises in the base of the hotel.

These premises are also a great place for organising exhibitions and social events.

Pivovarské muzeum v Cerné Hore

V Cerné Hore na Blanensku letos v léte otevrou v bývalé sladovne první muzeum pivovarnictví na jižní Morave. Predstihnou tak Znojmo, které v minulosti nekolikrát uvádelo, že má o pivovarské muzeum také zájem. Co s areálem Hostanu v budoucnu bude, je zatím spíše ve hvezdách. Oproti tomu situace v Cerné Hore v posledních mesících nabrala konkrétnejší podobu.

Vitríny a exponáty jsou témer hotové a cekají na první turisty, kterí by meli do muzea zavítat napríklad po exkurzi ve vedlejším pivovaru. Po více než dvou letech majetkového odloucení místního pivovaru a vedle stojící bývalé sladovny, která je nyní hotelem, tedy konecne krok, který obe dve cásti puvodního celku znovu spojí.

Pivovarské muzeum možná odborníky a technology neoslní. Velké speciality zde nenajdou, pokud za ne nepovažují napríklad pilu na led. Podle libreta výstava ukáže odborníkum výrobní proces, ukázky surovin. Zamerí se i na specifika souvisejících remesel. Tretí cást expozice predvede jedinecnost cernohorského pivovaru, predmety pripomínající jeho existenci a produkci.

V této souvislosti je zajímavé, že exponáty do muzea nabídli predevším osoby spojené s bývalým vlastníkem cernohorského pivovaru Jirím Fuskem. Ostatne jeho rodina Hotel sladovna také vlastní. Na míste je napríklad sbírka pivních soudku bývalého reditele pivovaru Ivo Štorka. "Vyhlásili jsme sbírku a žádali místní o zapujcení exponátu. Dostali jsme jich ale mnohem méne, než jsme ocekávali," uvedl reditel Hotelu sladovna Aleš Hauzar. Podle nej se prihlásili hlavne sberatelé, kterí chteli pivovarské relikvie prodat. "Na to jsme ale nemeli peníze," uvedl Hauzar.

Na míste ceká na návštevníky napríklad sbírka etiket nebo minivarna na 30 litru piva, díky níž se mohou návštevníci s pivovarnickou historií lépe seznámit. Další exponáty do otevrení patrne pribudou z depozitáre Národního zemedelského muzeua, kde podobnou výstavu porádali. Historické prostory suterénu sladovny v budoucnu nebudou sloužit pouze jako muzeum pivovarnictví. "Postupne by to melo být i jakési centrum pro region. Chceme místní firmám, soukromníkum malírum a remeslníkum umožnit, aby zde mohli prezentovat svoji cinnost," uvedl Hauzar.

Zdroj: (visit link)
Theme:
Expozice vývoje výroby piva od historie po současnost včetně funkčního minipivovaru. Exposition of making beer from history to the present - including the functional microbrewery.

Street Address:
Hotel Sladovna Černá Hora 3/5 679 21 Černá Hora

Food Court: yes

Gift Shop: yes

Hours of Operation:
celoročně Po-Pá 12:00-19:00 (samostatně bez průvodce) celoročně So 10:00-19:00 (samostatně bez průvodce) celoročně Ne 10:00-18:00 (samostatně bez průvodce)

Cost: 30.00 (listed in local currency)

Museum Size: Small