CoA of Smíchov (Štefánikova 13) - Prague, Czech Republic
CoA of Smíchov at Štefánikova 13 in Prague
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Mestská cást Praha Smíchov - základní informace

Smíchov je pražská mestská ctvrt a katastrální území na levém brehu Vltavy, náležející do mestské cásti Praha 5. Na severu sousedí s Malou Stranou, na jihu s Hlubocepy, na jihozápade s Radlicemi. Smíchovský katastr vybíhá na západ severne podél Plzenské ulice až po hranici s Motolem. Plzenská ulice ve své horní cásti až na krátké úseky tvorí hranici mezi Smichovem a Košíremi. Na protejším pravém brehu reky se nacházejí od severu Nové Mesto pražské, Vyšehrad a Podolí. Ke Smíchovu patrí také velký vltavský ostrov Císarská louka (naproti Vyšehradu a Podolí) a Detský ostrov. V letech 1903–1921 byl Smíchov mestem, od roku 1838 mel status predmestí. V polovine 19. století byly soucástí Smíchova také Košíre, které se pozdeji osamostatnily.

Smíchov byl dlouhá léta prevážne delnickou ctvrtí. Sídlily a sídlí tam velmi významné podniky, zejména pivovar Staropramen a CKD Tatra (v devadesátých letech byla výroba premístena do Zlicína).

V cásti obce Smíchov je celkem 199 ulic, má zde sídlo 10540 firem. Sousedícími mestskými cástmi jsou: Košíre, Brevnov, Malá Strana, Staré Mesto, Nové Mesto, Vyšehrad, Podolí, Hlubocepy a Radlice.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: Městská část Praha Smíchov

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
V prvním patře - nad okny - uprostřed budovy

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Jeho podkladem je část znaku Prahy a doplněn je o znaky bývalých jurisdikcí (jinonické po Schvarzenbercích, ck.vinohradské, pod jejíž pravomocí byl Smíchov až do r.1848, a pražského purkrabího). Orel obklopený pestrými praporky byl postaven přímo na štít a na jeho místě hradební koruna. Zdroj: http://smichov.blog.cz/0608/promena-v-mesto

Address:
Štefánikova 236/13 čtvrť Praha 5 150 00 Praha, Smíchov okres Hlavní město Praha kraj Hlavní město Praha